INFORÁDIÓ
2022. május 28. szombat
Csanád, Emil

taj-szám

tb-törvény

járulékfizetés

tartozás

egészségügyi ellátás

Védőnői szoba az új pécsi rendelőintézetben 2018. március 20-án, az épület hivatalos átadása napján. A 326 millió forintos beruházással kialakított, 800 négyzetméteres új intézményben házi- és gyermekorvosi, valamint szakrendelők is működnek.

Lejár a határidő, a héten tízezrek taj-kártyája lesz érvénytelen

Infostart / InfoRádió - Varga Mónika

Több mint hetvenezer ember taj-száma válhat érvénytelenné február 12-én, mert élesedik a tavaly nyártól hatályos új társadalombiztosítási törvény. Akinek hathavi járuléktartozása van, nem kaphat ingyen egészségügyi ellátást az állami rendszerben.

Ha valakinek nincs munkaviszonya és más jogcímen sem kaphat egészségügyi ellátást, például nem nyugdíjas, diák vagy szociálisan rászorult, úgynevezett egészségügyi szolgáltatási járulékot kell fizetnie. Ennek összege egy hónapban 8 ezer forint.

Az úgynevezett jogviszonyellenőrzést 2007 áprilisában vezették be, de egy tavaly júliusban hatályba lépett törvénymódosítás értelmében

aki hathavi tartozást halmoz fel a járulékból, annak érvénytelenné válik a taj-száma,

azaz már nem veheti igénybe ingyen az állami egészségügyet. Ez alól csak néhány ellátás számít kivételnek – mondta el az InfoRádióban Radics Zsuzsanna Gabriella közgazdasági szakokleveles jogász. Ilyen kivétel például a mentés vagy a járványügyi intézkedés, de ha valaki érvénytelen taj-számmal veszi igénybe a sűrgősségi ellátást, később az árát lehetőség szerint be fogják rajta hajtani. Minden egyéb

szolgáltatást abban az esetben fogja megkapni, ha előre kifizeti.

A szakjogász szerint az érvénytelen taj-számok várhatóan az orvosokra tesznek majd újabb terheket. A kérdés ugyanis szerinte az, mikor tekintenek valamit sűrgősségnek. Hiszen például egy agyvérzés annak tekinthető, de a kiderítéséhez előbb meg kell vizsgálni a pácienst. „Itt keződik az óriási probléma, és az orvosoknak lesz gondojuk, hogy belekezjenek-e egy vizsgálatba, mert ha nem sűrgősségi az eset, nem tudják majd elszámolni a tb felé" – mondta az alapvető gondolkról a szakember.

Jelenleg több mint hetvenezer ember tartozik legalább hathavi összeggel, ha ők a következő fizetési határidő lejártáig, azaz február 12-ig sem rendezik ezt, érvénytelenné válik a taj-számuk. Az adóhatóság értesítette erről az érintetteket, ám várhatóan így is lesz, aki az orvosnál tudja meg, hogy nem kaphat ellátást – mondta Radics Zsuzsanna. Meglátása szerint azokat ugyanis nem értesítik ki, mert ez nem szerepel a törvényben, akiknek korábbról volt tartozásuk.

Az érvénytelen taj-kártyával rendelkezők akkor kaphatnak újra ellátást, ha rendezik az 5 éves elévülési időn belül keletkezett valamennyi egészségügyi szolgáltatási járuléktartozásukat.

Nyitókép: MTI Fotó: Sóki Tamás

Kapcsolódó hang

Szakjogász: sokan az orvosnál fognak szembesülni a rossz hírrel
 
A címlapról ajánljuk

Megszólalt a Mol

A kormány csütörtök este kihirdette azt a rendeletet, amely tiltja a 480 forintos literenként tankolást...
×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018