eur:
392.84
usd:
366.55
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk
Védőnői szoba az új pécsi rendelőintézetben 2018. március 20-án, az épület hivatalos átadása napján. A 326 millió forintos beruházással kialakított, 800 négyzetméteres új intézményben házi- és gyermekorvosi, valamint szakrendelők is működnek.
Nyitókép: MTI Fotó: Sóki Tamás

Lejár a határidő, a héten tízezrek taj-kártyája lesz érvénytelen

Több mint hetvenezer ember taj-száma válhat érvénytelenné február 12-én, mert élesedik a tavaly nyártól hatályos új társadalombiztosítási törvény. Akinek hathavi járuléktartozása van, nem kaphat ingyen egészségügyi ellátást az állami rendszerben.

Ha valakinek nincs munkaviszonya és más jogcímen sem kaphat egészségügyi ellátást, például nem nyugdíjas, diák vagy szociálisan rászorult, úgynevezett egészségügyi szolgáltatási járulékot kell fizetnie. Ennek összege egy hónapban 8 ezer forint.

Az úgynevezett jogviszonyellenőrzést 2007 áprilisában vezették be, de egy tavaly júliusban hatályba lépett törvénymódosítás értelmében

aki hathavi tartozást halmoz fel a járulékból, annak érvénytelenné válik a taj-száma,

azaz már nem veheti igénybe ingyen az állami egészségügyet. Ez alól csak néhány ellátás számít kivételnek – mondta el az InfoRádióban Radics Zsuzsanna Gabriella közgazdasági szakokleveles jogász. Ilyen kivétel például a mentés vagy a járványügyi intézkedés, de ha valaki érvénytelen taj-számmal veszi igénybe a sűrgősségi ellátást, később az árát lehetőség szerint be fogják rajta hajtani. Minden egyéb

szolgáltatást abban az esetben fogja megkapni, ha előre kifizeti.

A szakjogász szerint az érvénytelen taj-számok várhatóan az orvosokra tesznek majd újabb terheket. A kérdés ugyanis szerinte az, mikor tekintenek valamit sűrgősségnek. Hiszen például egy agyvérzés annak tekinthető, de a kiderítéséhez előbb meg kell vizsgálni a pácienst. „Itt keződik az óriási probléma, és az orvosoknak lesz gondojuk, hogy belekezjenek-e egy vizsgálatba, mert ha nem sűrgősségi az eset, nem tudják majd elszámolni a tb felé" – mondta az alapvető gondolkról a szakember.

Jelenleg több mint hetvenezer ember tartozik legalább hathavi összeggel, ha ők a következő fizetési határidő lejártáig, azaz február 12-ig sem rendezik ezt, érvénytelenné válik a taj-számuk. Az adóhatóság értesítette erről az érintetteket, ám várhatóan így is lesz, aki az orvosnál tudja meg, hogy nem kaphat ellátást – mondta Radics Zsuzsanna. Meglátása szerint azokat ugyanis nem értesítik ki, mert ez nem szerepel a törvényben, akiknek korábbról volt tartozásuk.

Az érvénytelen taj-kártyával rendelkezők akkor kaphatnak újra ellátást, ha rendezik az 5 éves elévülési időn belül keletkezett valamennyi egészségügyi szolgáltatási járuléktartozásukat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Nagyon bántják az amerikai tőzsdéket

Nagyon bántják az amerikai tőzsdéket

Lefordultak az irányadó európai tőzsdék a mai amerikai GDP-adatok és munkanélküliségi statisztikák közlését követően. A makoradatok mellett a vállalati gyorsjelentések lesznek a fókuszban, a héten az amerikai technológiai óriásokon van a hangsúly, amelyek közül a Meta csalódást okozott tegnap esti gyorsjelentésével. Itthon nagyban zajlanak az éves rendes közgyűlések, ma a Richter és a Mol tartja közgyűlését. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×