eur:
392.97
usd:
366.41
bux:
66861.19
2024. április 25. csütörtök Márk
Munkás dolgozik egy szerelősoron a Kia Motors Slovakia zsolnai gyárában 2012. augusztus 22-én. Megkezdte új modellje, a Kia ceed Sportswagon második generációjának sorozatgyártását a szlovákiai autógyár.
Nyitókép: MTI Fotó: Nyikos Péter

A munkaadói képviseletek nyitottak a 4 százalékos emelésre

A jövő héten folytatódnak az egyeztetések a minimálbér és a garantált bérminimum idei összegéről.

A megállapodás megkötése kiemelt érdeke a munkaadói és a munkavállalói képviseletek mellett a kormánynak is, mivel ha nem születik egyezség, reálértéken csökken az érintett mintegy egymillió munkavállaló fizetése.

„A megállapodás, így a béremelés érdekében a Munkástanácsok Országos Szövetsége nyitott arra, hogy

egyezség szülessen a munkáltatókkal a minimálbérek 4 százalékos emeléséről.

Ez az 5 százalékhoz képest pár száz forinttal jelent kevesebb kézhez kapott fizetést. Ha nem születik egyezség, akkor viszont az érintett munkavállalók fizetésének értéke az infláció miatt csökken, míg a nettó és a bruttó összeg nem változik. Ezzel szemben ha a 4 százalékos emelés megvalósul, reálértéken is nőnek a kötelező legkisebb keresetek” – mondta a Magyar Nemzetnek Palkovics Imre.

Munkástanácsok elnöke szerint

februártól van lehetőség a magasabb fizetésre, de az egyezség a januári különbözetet is tartalmazná.

A kötelező legkisebb kereset a 4 százalékos emeléssel bruttó 167 500 forintra nőne, azaz nettó 111 500 forintot kapna kézhez a munkavállaló. Ez 4500 forinttal több, mint a jelenlegi összeg. Ha 1 százalékkal nagyobb növekedésben egyeznének meg a felek, akkor mindössze 800-900 forinttal kapna többet a dolgozó.

A garantált bérminimum az alacsonyabb emeléssel nettó 4500 forinttal lenne több, míg 5 százalékos plusszal 7000 forinttal kapna többet az érintett munkavállaló.

Címlapról ajánljuk

Sz. Bíró Zoltán az Arénában: nagy fordulatot nem hoz a háborúban az újabb amerikai támogatás

Putyin valódi támogatottságáról, az orosz közvélekedésről, a volt Szovjetunió újraéledésének lehetőségéről, az egykoron abban részes országok nyelvi és vallási különbözőségéről, illetve a háború kimeneteléről, az amerikai támogatásról is beszélt Sz. Bíró Zoltán történész, Oroszország-szakértő az InfoRádió Aréna című műsorában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Napi átutalási limitet vezet be az OTP a csalások ellen

Napi átutalási limitet vezet be az OTP a csalások ellen

Május 8-án vezeti be a bankkártya használatánál már megszokott, de a bankszámláról indított internet- és mobilbanki átutalásoknál eddig nem létező, szabadon beállítható napi limitösszeget az OTP Bank. A lakossági ügyfelek számára nyújtott biztonsági szolgáltatás alapbeállítása a május 8-i induláskor napi 1 millió forint lesz, amit az ügyfelek saját igényeik szerint akár kisebb vagy nagyobb összegre is átállíthatnak az OTP MobilBankban - közölte a társaság.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 25. 07:57
×
×
×
×