eur:
394.05
usd:
365.64
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta
Mezőgazdasági munkagép kerekeinek nyoma egy szántóföldön Ebes határában 2020. november 3-án.
Nyitókép: MTI/Czeglédi Zsolt

Történelmi léptékű támogatás a magyar gazdáknak

2022-től megháromszorozza a kormány a vidékfejlesztésre jutó forrásokat, a következő hét évben több mint 4000 milliárd forint jut majd a magyar vidéknek.

Hétfő este jelent meg a Magyar Közlönyben az a kormányhatározat, ami szerint jelentősen nőnek a vidékfejlesztésre szánt források a következő években. A döntés legfontosabb része, hogy a korábbi évek 17,5 százaléka helyett 80 százalékos nemzeti társfinanszírozást biztosít a kabinet az uniós közös agrárpolitika vidékfejlesztési forrásai mellé 2029-ig. Nagy István agrárminiszter a köztelevíziónak azt mondta: történelmi léptékű forrás jut majd így a magyar vidékre.

Az a forrásmennyiség, amely 2013 és 2020 között jutott a magyar vidékre, az megháromszorozódik, amit történelmi léptékűnek nevezett a tárcavezető. Mindez számokban kifejezve

4275 milliárd forintot jelent,

amihez még hozzá kell számolni az „egyes pillért”, a gazdák által már jól ismert földalapú támogatások mértékét, ami száz százalékban európai uniós finanszírozás, és 3272 milliárd forintnak megfelelő összeg. Így pedig

több mint 7500 milliárd az, ami a vidékre, a magyar gazdák kezéhez tud eljutni.

A kormányrendelet szerint a forrásokkal a vidék gazdasági és népességmegtartó erejének növelése a cél. Nagy István azt mondta, a mezőgazdasági gépek korszerűsítésére, az élelmiszeripar technológiai modernizálására, valamint a falvak, kisvárosok infrastruktúrájának megújítására is jut majd a támogatásból.

„A vidéken nem az infrastruktúra miatt maradnak ott az emberek, hanem akkor, ha van munkalehetőség” – mondta az InfoRádió által megkérdezett agrárközgazdász. Raskó György szerint

a kormány tervének iránya jó, de nem térkövezésre, hanem gazdaságfejlesztésre kell fordítani a forrásokat.

Szerinte át kell alakítani a falvak szerkezetét: szükséges egy városias jellegű központ, a kis, üresen álló telkeket összevonva pedig helyet kell biztosítani mezőgazdasági vállalkozásoknak. Hogy például az üvegházas zöldség- és bogyós gyümölcstermesztés, vagy az állattenyésztés, illetve az erre épülő manufakturális élelmiszeripar megerősödjön.

Az emelt vidékfejlesztési forrásokat először a 2022-es választási évben biztosítaná a kormány.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

Az Európai Bizottság két ügyben is kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen a közbeszerzésre vonatkozó uniós jogszabályok megsértésére hivatkozva még tavaly év végén, amelyek heteken belül új szintre léphetnek. A Portfolio uniós döntéshozóktól úgy értesült, hogy több esetben látnak még kételyeket a magyar közbeszerzési rendszert illetően, így valószínűleg további egyeztetésekre lesz szükség, ezek után májusban felszólítást küldhetnek, hogy ne citálják Magyarországot az Európai Unió Bírósága elé.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×