INFORÁDIÓ
2021. szeptember 28. kedd
Vencel

egészségügy

oltás

népegészségügyi központ

menetrend

oltási menetrend

koronavírus

nnk

kiskereskedelem

bubenkó csaba

A vásárlók közötti biztonságos távolságra figyelmeztető felirat egy élelmiszerbolt padlóján a hollandiai Engelenben 2020. március 24-én. Az országban 4749 koronavírusos beteget tartanak nyilván és 213-ra emelkedett az elhunytak száma.

A bolti dolgozók mielőbbi oltását sürgetik

Infostart

A népegészségügyi központ által közzétett oltási menetrend átgondolását kérik a kiskereskedelem képviselői, mivel szerintük továbbra is majdnem akkora vírusfenyegetettségben dolgoznak a több ezer vásárlóval naponta kapcsolatba kerülő áruházi alkalmazottak, mint az egészségügyi munkavállalók.

Fel kívánjuk hívni a Nemzeti Népegészségügyi Központ figyelmét, amely közzétette a Covid-vírus elleni hivatalos vakcinázási tervet a prioritásokkal, hogy vegyék fontolóra a kiskereskedelemben dolgozók besorolását, akik jelenleg a hét, meghatározott társadalmi csoportból a hatodikban kerülhetnek sorra az oltási programban. Úgy látjuk, hogy a kereskedelmi dolgozók vírusfertőzésnek való napi kitettsége majdnem megközelíti az egészségügyi dolgozók veszélyeztetettségét, ezért kérjük, hogy az önkéntes alapon kérhető oltást a tervezettnél hamarabb kaphassák meg a lakosságot kiszolgáló bolti alkalmazottak – mondta a Magyar Nemzetnek Bubenkó Csaba.

A Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének (KDFSZ) elnöke kiemelte, a kereskedelmi alkalmazottak az elrendelt, vagy a munkáltató által külön bevezetett helyszíni óvintézkedések mellett is

fokozott vírusfenyegetettségben állják a sarat a kezdettől,

mivel tudják, hogy kiemelt szerepet töltenek be a lakosság megszokott rendszerű alapellátásában. Akárcsak az egészségügy, a rendvédelem vagy a szociális, gazdasági intézmények esetén, a fogyasztási piac működését is minden elérhető eszközzel biztosítani kell – fogalmazott Bubenkó Csaba.

Ezért az érdekképviselet azt tartaná biztonságosabbnak, ha a kiskereskedelem kiszolgálói – akiket az oltási terv a „Kritikus infrastruktúrában dolgozók” csoportjába sorol – a leginkább veszélyeztetett csoportok után a jelenleg tervezettnél hamarabb kerülhetnének sorra. Például

a besorolás szerint negyedikként, egy időben azokkal a dolgozókkal, akik a rendvédelmi szerveknél állnak alkalmazásban,

és a munkájuk szerint közvetlen kapcsolatba kerülnek a lakossággal – idézte a KDFSZ elnöke a népegészségügyi központ közlését.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: MTI/EPA/ANP/Rob Engelaar
A címlapról ajánljuk

Elhunyt Szilvágyi Sándor

Életének 57. évében vasárnap este elhunyt Szilvágyi Sándor Artisjus- és Liszt Ferenc-díjas gitárművész...
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018