eur:
393
usd:
366.3
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin
A vásárlók közötti biztonságos távolságra figyelmeztető felirat egy élelmiszerbolt padlóján a hollandiai Engelenben 2020. március 24-én. Az országban 4749 koronavírusos beteget tartanak nyilván és 213-ra emelkedett az elhunytak száma.
Nyitókép: MTI/EPA/ANP/Rob Engelaar

A bolti dolgozók mielőbbi oltását sürgetik

A népegészségügyi központ által közzétett oltási menetrend átgondolását kérik a kiskereskedelem képviselői, mivel szerintük továbbra is majdnem akkora vírusfenyegetettségben dolgoznak a több ezer vásárlóval naponta kapcsolatba kerülő áruházi alkalmazottak, mint az egészségügyi munkavállalók.

Fel kívánjuk hívni a Nemzeti Népegészségügyi Központ figyelmét, amely közzétette a Covid-vírus elleni hivatalos vakcinázási tervet a prioritásokkal, hogy vegyék fontolóra a kiskereskedelemben dolgozók besorolását, akik jelenleg a hét, meghatározott társadalmi csoportból a hatodikban kerülhetnek sorra az oltási programban. Úgy látjuk, hogy a kereskedelmi dolgozók vírusfertőzésnek való napi kitettsége majdnem megközelíti az egészségügyi dolgozók veszélyeztetettségét, ezért kérjük, hogy az önkéntes alapon kérhető oltást a tervezettnél hamarabb kaphassák meg a lakosságot kiszolgáló bolti alkalmazottak – mondta a Magyar Nemzetnek Bubenkó Csaba.

A Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének (KDFSZ) elnöke kiemelte, a kereskedelmi alkalmazottak az elrendelt, vagy a munkáltató által külön bevezetett helyszíni óvintézkedések mellett is

fokozott vírusfenyegetettségben állják a sarat a kezdettől,

mivel tudják, hogy kiemelt szerepet töltenek be a lakosság megszokott rendszerű alapellátásában. Akárcsak az egészségügy, a rendvédelem vagy a szociális, gazdasági intézmények esetén, a fogyasztási piac működését is minden elérhető eszközzel biztosítani kell – fogalmazott Bubenkó Csaba.

Ezért az érdekképviselet azt tartaná biztonságosabbnak, ha a kiskereskedelem kiszolgálói – akiket az oltási terv a „Kritikus infrastruktúrában dolgozók” csoportjába sorol – a leginkább veszélyeztetett csoportok után a jelenleg tervezettnél hamarabb kerülhetnének sorra. Például

a besorolás szerint negyedikként, egy időben azokkal a dolgozókkal, akik a rendvédelmi szerveknél állnak alkalmazásban,

és a munkájuk szerint közvetlen kapcsolatba kerülnek a lakossággal – idézte a KDFSZ elnöke a népegészségügyi központ közlését.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×