eur:
391.85
usd:
368.01
bux:
67289.07
2024. április 13. szombat Ida
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) neve a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) korábbi székházán Budapesten 2013. október 1-jén. Szeptember 16-án Országgyűlés elfogadta az MNB-ről szóló törvényt, amely összevonja a jegybankot és a PSZÁF-ot, ez utóbbi megszüntetésével.
Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

Kiválósági díjat kapott a Magyar Bankholding a jegybanktól

Az MNB 2020 júliusában alapította a Nhp hajrá kiválósági díjat, amellyel negyedévente elismeri azokat a hitelintézeteket, amelyek a legaktívabbak voltak a források kihelyezésében.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) a Magyar Bankholding Zrt.-nek is odaítélte az Nhp (Növekedési hitelprogram) hajrá kiválósági díjat - jelentette be Pulai György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) hitelösztönzők igazgatóság vezetője a jegybank YouTube-csatornáján kedden közvetített díjátadón.

Patai Mihály, a jegybank alelnöke kiemelte: az Nhp hajrá! nagyon sikeres, a programban tavaly április és december között 1500 milliárd forintnyi hitelt helyeztek ki a kereskedelmi bankokon keresztül a magyar kis- és középvállalkozásokhoz. Ebből 500 milliárd forint a beruházásokat támogatta. Az Nhp ebben az évben folytatódik a beruházási ráta növelése érdekében, a monetáris tanács a keret ezermilliárd forintos megemeléséről döntött - mondta. Köszönetet mondott a győztes banknak és a programban részt vevő kereskedelmi bankoknak az elmúlt időszakban tanúsított együttműködésükért.

Kitért arra: idén új gazdasági ciklus kezdődik a gazdaságban, elindul a növekedés. Az új gazdasági növekedési ciklus két tartópillére közül a legfontosabb a költségvetési egyensúly helyreállítása - ismertette, hozzátéve: a másik a beruházási ráta minél magasabbra emelése. Ez a két "emeltyű" tartotta tartósan magasan a gazdasági növekedést az elmúlt években.

Hozzátette: 2010 és 2019 közötti tíz évben a fiskális fegyelem jellemezte a magyar gazdaságpolitikát, ez volt az alapja mindennek. A 2020-at megelőző években a beruházási ráta magas szinten, GDP-arányosan 25 és 30 százalék között alakult, ez volt a sikerek záloga. Szavai szerint tavaly elromlottak sajnos az államháztartás egyensúlyi pozíciói, mindez "szomorú, de szükséges volt", fontosnak nevezte, hogy idén ezeken javítsanak. Hangsúlyozta, hogy 2022-től vissza kell térni a korábban, 2010-2019 között megszokott normalitáshoz.

Pulai György közlése szerint az Nhp hajrá!-ban kihelyezett összeg több mint fele forgóeszközhitel volt. Harmada gépek-, ingatlanok vásárlását támogatta, hitel és lízing formájában, ami segítette a növekedést. Az ágazatok között kiemelkedik a hitelek negyedével a gépjárműjavítás, fontos részt képviselt a feldolgozóipar, a mezőgazdaság, az építőipar, ahová a teljes volumen mintegy háromnegyede jutott - ismertette. Az Nhp hajrá! program a kkv-k hitelezését segíti, a volumen harmada ide került, negyede pedig a mikrovállalati szektort támogatta.

Az MNB 2020 júliusában alapította a Nhp hajrá kiválósági díjat, amellyel negyedévente elismeri azokat a hitelintézeteket, amelyek a legaktívabbak voltak a források kihelyezésében. Az elmúlt negyedév teljesítménye alapján a díjat a Magyar Bankholding Zrt. nyerte el, amelyet Barna Zsolt elnök és Vida József vezérigazgató vett át Dr. Patai Mihálytól, a jegybank alelnökétől.

A díjat Barna Zsolt, a Magyar Bankholding Zrt. elnöke és Vida József vezérigazgató vették át.

Barna Zsolt közölte: az Nhp hajrá! programban tagbankjaik közel 6500 ügyletben 437 milliárd forint összegben kötöttek hitelszerződést, ebből 335 milliárd forintot már folyósítottak. A Magyar Bankholding több mint ezer értékesítési munkatársával folytatja és támogatja a népszerű gazdaságösztönző programot - tette hozzá.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.15. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×