eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Erősödik az ipar a friss adatok szerint

Októberben az ipari termelés volumene a nyers adatok szerint 0,6 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. Munkanaphatástól megtisztítva a termelés 2,7 százalékkal emelkedett. Az előző hónaphoz képest 2,8 százalékos volt a szezonálisan és munkanappal kiigazított kibocsátás növekedése - erősítette meg pénteken második becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Az iparon belül döntő súlyt képviselő feldolgozóipar termelése 1,2 százalékkal nőtt. A járműgyártás kibocsátása 7,6 százalékkal, a számítástechnikai termékeké 10,4 százalékkal, a villamos berendezéseké 13,1 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, az élelmiszeripar termelése 4,5 százalékkal csökkent.

Az ipari export volumene 1,0 százalékkal nagyobb volt, mint tavaly októberben. A feldolgozóipari exportértékesítés 38 százalékát képviselő járműgyártás kivitele 1,5, míg a 17 százalékos súlyú számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásáé 4,7 százalékkal emelkedett.

Az ipar belföldi értékesítése 3,1, a feldolgozóiparé 6,4 százalékkal csökkent tavaly októberhez képest.

Az év első tíz hónapjában az ipari termelés 8,2 százalékkal csökkent a múlt év azonos időszakához mérve. Az összes értékesítés 65 százalékát adó külpiaci eladások volumene 8,3 százalékkal, míg a belföldi értékesítésé 6,3 százalékkal kisebb volt.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×