eur:
394.04
usd:
365.67
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
A Zirci Ciszterci Apátság és Látogatóközpontja 2020. november 8-án.
Nyitókép: A Zirci Ciszterci Apátság és Látogatóközpontja 2020. november 8-án. MTI/Máthé Zoltán

Nagyobb lett a Balaton

Három településsel bővül a balatoni térség.

Herenddel, Zirccel és Kislőddel bővül a balatoni turisztikai térség - közölte a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) turizmusszakmai igazgatója a Balaton Fejlesztési Tanács (BFT) pénteki, online megtartott ülésén.

Juhász Szabolcs arról is tájékoztatott, hogy uniós forrásokból, a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív programban (Ginop) a Balaton-régióban 33 projekt részesült 40 milliárd forintnyi támogatásban. A részben megvalósult, részben 2022-ig befejeződő beruházások nyomán egyebek közt kastélyokat, várakat, ökoturisztikai létesítményeket, gyógyhelyeket, világörökség várományosi helyszíneket fejlesztettek.

A hazai forrásokról szólva elmondta, ezek révén hat tourinform iroda újult meg 127 millió forintból, és a tervek szerint jövőre folytatódik ez a program. A Kisfaludy program szálláshely-fejlesztési pályázatain 5500 balatoni magánszálláshely fejlesztésére 1,7 milliárd forintnyi támogatás jutott. A strandfejlesztő programban 38 balatoni település 85 strandja újulhatott meg 7,17 milliárd forint értékben, a program múlt héten kihirdetett negyedik ütemében pedig 52 strand juthat a jövő nyárig megvalósuló fejlesztéseihez 1,5 milliárd forintnyi forráshoz - sorolta.

Az ülésen a tanács elfogadta a Balaton Kiemelt Térség 2021-2027-es évekre szóló fejlesztési programját, amelynek ezzel megkezdődhet a társadalmi vitája. Az elhangzottak szerint a BFT számára jövőre is a korábbi évekhez hasonlóan, 219 millió fejlesztési forrást biztosít az illetékes tárca.

Gombos Márk a Miniszterelnökség településfejlesztési osztályának vezetője arról beszélt, hogy

várhatóan jövőre kezdődik meg a világörökségi várományos helyszínek, így a Balaton-felvidéki kultúrtáj felülvizsgálata.

Kérdésekre válaszolva közölte, vizsgálják, miként lehet kinevezni balatoni főépítészt, de még egyeztetni kell a leendő feladatkörről és illetékességről, és jogszabály-módosításra is szükség lesz.

Lombár Gábor, a Balatoni Szövetség elnöke az ülésen arról számolt be, hogy a Miniszterelnökség és a Lechner Tudásközpont szakembereivel zajlik az új vízparti tervek egyeztetése a tóparti önkormányzatokkal. Hangsúlyozta, a vízparti településeknek is szerepe van a Balaton megvédésében.

Jamrik Péter, a BFT közbiztonsági testületének elnöke elmondta, hogy két új javaslatot dolgoztak ki a vízbiztonságról szóló programban: egyik a vízfelületi kamerarendszer fejlesztéséről, a másik az automatikus hajókövető-rendszer bevezetéséről szól.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×