eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Budapest, 2020. október 5. 83-as trolibuszok állnak az Orczy téri végállomáson a Józsefvárosban.  MTVA/Bizományosi: Róka László
Nyitókép: MTVA/Bizományosi: Róka László

Még nem kell temetni a trolibeszerzést

A főváros ugyan nem rendelte meg határidőig, a gyártó azonban haladékot adott, így van remény az ötven modern jármű érkezésére.

Budapest 2021. november 30-ig hívhatja le azt az 51 trolibuszra érvényes opciót, amely a Skoda és a Solaris együttműködésében készült járművekre vonatkozik, és amelyre egy 2014-es szerződés alapján van lehetősége a BKK-nak – értesült a Világgazdaság. Az eredeti végső dátum hétfőn lejárt, ha érvényben maradt volna, akkor a főváros végérvényesen lemondhatott volna a modern, zéró emissziós járművekről.

Bár a feltételes mennyiséget nem hívták le, de

a BKK-nak sikerült elérnie, hogy a lejáratot egy évvel meghosszabbítsa a lengyel gyökerű, de már a spanyol CAF érdekeltségébe tartozó Solaris.

Annak, hogy a Solaris már a CAF-é, azért van jelentősége, mert egy jövő májusban lejáró, ugyancsak 51 darabos CAF-villamosopcióról is szó van, amelynek értéke a sokszorosa a trolikénak. A gyártónak ez lehet a fontosabb, tehát a trolibusztétel életben tartásában szerepet játszhatott az a cél, hogy a villamosmegrendelés gördülékenyen menjen végbe – véli a gazadsági napilap.

A haladék mindenképpen pozitív fejlemény, de

nincs kizárva, hogy ezzel drágul a beszerzés, ha Budapest él a lehetőséggel.

Márpedig a megrendelés mellett az egyik legerősebb érv éppen a kedvező ár volt. A szóló és csuklós trolik ára 360 forintos euróárfolyamon 11 milliárd forint körül lenne az eredeti határidőig. Ám mivel a szerződés rendelkezik az indexálásról, a vételár havonta fix százalékkal emelkedik.

Még nagyobb gond, hogy egyelőre nem látszik előrelépés a forrásteremtés kérdésében – teszi hozzá a lap.

Címlapról ajánljuk
Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

A világbajnok BMX freestyle-os néhány évre abbahagyta a versenyzést, de amikor a sportága bekerült az olimpiai programba, hamar visszatért. A népszerű influenszer az InfoRádióban elmondta: a BMX freestyle-ban nem lehet előre jósolni vagy esélyeket latolgatni, sok tényezőtől, körülménytől függ, hogy sikerül egy-egy verseny, de a kvótaszerzés lesz a célja a júniusi, budapesti olimpiai selejtezőn.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×