eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
munkaerő hiány
Nyitókép: kamaraonline.hu

A koronavírus-válság átalakítja a hazai munkaerőpiacot is

A gazdasági visszaesés számtalan állástalant hagyott maga után, és jön még a második hullám is. A kkv-szektor valamekkora felszívóerővel bír, de a szakértők attól tartanak, hogy a nem megfelelő képzettségük miatt sokan állás, illetve munkaerő nélkül maradnak.

A szótári alaktól eltérően mi a „valódi munkátlanokról” beszélünk, akik a munkanélkülieken túl a regisztrált álláskeresőket, az inaktívakat, vagy akár a közfoglalkoztatottakat is magában foglalja. Az arányuk így értelemszerűen magasabb, mint amit a hivatalos statisztika mutat – mondta Horváth István, a Sberbank treasury vezetője.

A statisztikák 4,6 százalékot mutatnak, de ebbe csak a munkanélküli támogatást igénybe vevők számítanak be. A potenciális aktív munkaerőbe a 15–74 éves korosztályt számolják, ez 7-7,5 millió embert jelent. A valóban elhelyezkedésre várók aránya jelenleg nagyságrendileg a munkavállalók 7,5-8 százaléka, a közmunkások nélkül, de a strukturális munkanélküliség és a munkaerőhiány párhuzamosan velünk maradhat.

"A közfoglalkoztatottak száma közelíti a százezret, velük is nő a munkanélküliség valódi száma, mert úgy ítéljük meg mint egy nevelési célú kezdeményezést, és ez nagyon pozitív, de a hozzáadott értékük a gazdasági teljesítményhez visszafogott. A remények szerint a többség az elsődleges munkaerőpiacon el tud helyezkedni" – mondta a szakértő.

Horváth István szerint a munkaerőpiac átalakulása azért is fontos, mert ha kevesebben tudnak elhelyezkedni, akkor a háztartások rendelkezésre álló jövedelme esni fog, ami a fogyasztás jövőbeni csökkenését, ami pedig a gazdasági teljesítmény esését vetíti előre. Munkaadói szempontból pedig fontos, hogy a korábbi évek bérnyomása enyhülhet, de az összképet erősen árnyalja az egyes szektorok helyzete.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×