eur:
393.85
usd:
367.88
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
A Mol által üzemeltetett INA-benzinkút az M7-es autópályánál, Zalakomár közelében. A horvát kormány mégsem módosította az INA olajtársaság - amelyben a Mol 47,26 százalékos tulajdoni hányadával a legnagyobb részvényes - privatizációjával kapcsolatos törvényt, a kabinet megvárja a részvényfelvásárlásokkal kapcsolatban indított, Szlovákiára, Magyarországra és Ciprusra is kiterjedő ügyészségi vizsgálat eredményét.
Nyitókép: MTI/Varga György

Ismét jó formában a Mol

Jelentősen nőtt a Mol-csoport EBITDA-eredménye a második negyedévi mélyponthoz képest. Csúcson a fogyasztói szolgáltatások, a gázszállítási üzletág 50 százalék felett nőtt egy negyedév alatt. A tiszaújvárosi poliol projekt meghaladta a 70 százalékos készültséget.

A Mol-csoport 184,1 milliárd forint (610 millió dollár) tisztított, kamat-, adófizetés és amortizáció előtti eredményt (EBITDA) ért el az idei harmadik negyedévben, ami jelentős növekedés a második negyedévi 113,9 milliárd forint (353 millió dollár) után, ugyanakkor 12 százalékkal kevesebb az előző év azonos időszakához képest - tette közzé a társaság a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján pénteken.

Az első három negyedévi EBITDA 489,4 milliárd forint (1,585 milliárd dollár) lett, ami mintegy 14 százalékkal alacsonyabb a tavalyi értéknél.

A harmadik negyedévben a csoport nettó nyeresége 56,8 milliárd forint (185 millió dollár) volt a második negyedévi 41,5 milliárd forint (142 millió dollár) veszteség után; tavaly a harmadik negyedévben a vállalat 59,8 milliárd forint (204 millió dollár) nyereséget ért el.

A társaság közleménye idézi Hernádi Zsoltot, a Mol-csoport elnök-vezérigazgatóját, aki kiemelte: a harmadik negyedéves eredmények jelentős javulást mutattak a második negyedév alacsony szintjéhez képest, így reális esély van arra, hogy elérjék a 2020-ra adott EBITDA iránymutatás-sáv felső határát, az 1,9 milliárd dollár körüli értéket.

Az év elején 2,5 milliárd dollár EBITDA-t várt a társaság, ezt a járványhelyzet és az azt követő gazdasági válság miatt visszavonták. A Mol-csoport új EBITDA előrejelzést adott 2020-ra, 1,7-1,9 milliárd dollár közötti értékkel.

Az elnök-vezérigazgató hangsúlyozta azt is, hogy minden szegmens pozitív szabad pénzáramot ért el az év eddigi részében a világjárvány ellenére, bizonyítva a vállalat működésének erősségét és ellenállóképességét.

Mint jelezte, a fogyasztói szolgáltatások szegmens rekordmagas harmadik negyedéves EBITDA-t termelt, de a többi szegmens is jó eredményeket szállított a nyomott nyersanyagárak és árrések ellenére. A kutatás-termelés üzletág az azerbajdzsáni ACG akvizíciónak, míg a feldolgozás és kereskedelem üzletág a kimagasló finomító használtságnak és feldolgozási aránynak köszönhetően tudott javítani eredményén.

"Mindezek ellenére ébernek kell lennünk, mivel a járvány még nem ért véget, és a következő hónapok ismét komoly kihívások elé állíthatnak minket" - fogalmazott Hernádi Zsolt.

A Mol értékesítési nettó árbevétele 1049,9 milliárd forint (3,47 milliárd dollár) volt a harmadik negyedévben, a tavalyi harmadik negyedévi 1400 milliárd forint (4,74 milliárd dollár) után.

A tájékoztatás szerint a kutatás-termelés üzletág szénhidrogén-termelése 8 százalékkal nőtt az előző negyedévhez képest,

napi 126,9 ezer hordóra, ez 18 százalékkal haladta meg az előző év hasonló időszakát. Az olaj- és gázárak emelkedtek a harmadik negyedévben, de még jóval az előző évi átlag alatt vannak.

A feldolgozás és kereskedelem üzletág újrabeszerzési árakkal becsült "tiszta" EBITDA-ja jelentősen emelkedett a harmadik negyedévben, a második negyedévi mélyponthoz képest majdnem megduplázódott, de még így is 26 százalékkal gyengébb volt a 2019-esnél, a nyomott finomítói árrések és a gyengébb petrolkémiai árrések miatt.

A tiszaújvárosi poliol projekt meghaladta a 70 százalékos készültséget

a harmadik negyedév végére, bár a beruházás némileg elmarad a tervezettől a járványhelyzet miatt. A harmadik negyedévben elkészült az új, évi 20 ezer tonna kapacitású gumibitumen üzem, amely újrahasznosít használt autógumikat.

A fogyasztói szolgáltatások szegmens minden idők legjobb negyedéves eredményét érte el,

183 millió dollárt, 14 százalékkal magasabbat a tavalyi harmadik negyedévinél. Az egész hálózatra kiterjesztett megtakarítási akciók révén alacsonyabb lett a működési költség, ami szintén segítette az EBITDA növelését. Folytatódott a töltőállomás-hálózat átalakítása a Fresh Corner-koncepció szerint, a harmadik negyedév végére a Fresh Cornerek száma 910-re nőtt a június végi 895-ről.

A gázszállítási üzletág EBITDA-ja 59 százalékkal nőtt a tavalyi harmadik negyedévihez képest, és 43 millió dollárt ért el.

A határon át történő szállítás kapacitásigénye jelentősen nőtt,

ami magasabb szabályozott bevételt eredményezett, miközben az üzemeltetési költségek csökkentek. A magasabb kapacitáslekötés és az alacsonyabb működési költség az EBITDA-t 37 százalékkal emelte az első három negyedévben az előző év hasonló időszakához képest.

A közleményben kitértek arra is: mivel a járványhelyzet ismét súlyosbodik a régióban, a mobilitási korlátozások és a lezárások miatt bizonytalanok a kilátások az év további részre.

A Mol részvényeivel a BÉT prémium kategóriájában kereskednek, a papír csütörtökön 1623 forinton zárt. Az elmúlt egy évben a részvények legmagasabb árfolyama 3090 forint, a legalacsonyabb 1501 forint volt.

Címlapról ajánljuk

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×