eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Frei Norbert, az intenzív osztály megbízott főorvosa a 150 beteg befogadására alkalmas mobil járványügyi kórházban a Kiskunhalasi Országos Büntetés-végrehajtási Intézet területén 2020. április 24-én.
Nyitókép: Frei Norbert, az intenzív osztály megbízott főorvosa a 150 beteg befogadására alkalmas mobil járványügyi kórházban a Kiskunhalasi Országos Büntetés-végrehajtási Intézet területén. MTI/Ujvári Sándor

Európa-térképre vitték Magyarország járványállóságát

Adatok egyelőre csak az első hullámot elemezve állnak rendelkezésre, de már látszik egy-két intő jel az őszi szakaszra.

Magyarország sok szempontból a többi EU-régiónál sikeresebben vészelte át a koronavírus-járvány első hullámának negatív hatásait - állapította meg az Európai Unió Régiók Bizottságának első, átfogó jelentése.

"A tavaszi hullámban jól jött az országnak és rengeteg családnak, hogy a szélessávú internettel való lefedettség már lényegében csaknem 100 százalékos az országban, a kommunikáció, a munkavégzés, a digitális oktatásra való átállás viszonylag zökkenőmentes volt, ha csak a távközlési hálózat minőségére koncentrálunk" - emelte ki az elemzésből az InfoRádióban Weinhardt Attila, a jelentést összefoglaló Portfolio elemzője.

A Budapesten és környékén távmunkába kezdők aránya kifejezetten magas volt az összes uniós statisztikai régiót tekintve,

közel az emberek fel volt elméletileg képes arra, hogy távmunkában dolgozzon.

Az országos átlag ennél persze gyengébb volt, de az emberek harmada országszerte képes volt arra, hogy valamilyen rendhagyó módon végezze a munkáját.

Kiemelte még, hogy az emberek tömegével kezdték használni az e-közigazgatást, sokan kapták meg e-receptjüket telefonon keresztül, a szülők pedig a digitális naplón keresztül követhették gyermekük iskolai teljesítményét.

Magyarország számos területen felkészültebb volt az uniós átlagnál a hétköznapi viszonyok átállításában.

A turisztikai változásokat hőtérképre is vitték, ezen az látszik, hogy Budapest "szigetszerűen kiugró" módon volt kitett a turizmusnak, ehhez foghatóan itthon csak a Balaton - és annak is inkább csak a déli partja -, a koronavírus miatti veszteségek viszont markánsabbak voltak a cseheknél, a horvátoknál vagy a szlovákoknál.

Az elemzés arra is kitér, amiben viszont nem áll jól Magyarország:

az egészségügyi dolgozók száma.

"Egy ábra mindenképpen figyelmeztető Magyarország számára: a szakképzett egészségügyi dolgozók aránya Magyarországon az egyik legkisebb az Európai Unióban. Ilyenkor, amikor az egészségügyi túlterhelésének a kockázata áll fenn, ez bizony nehézségeket jelent abban, hogy a hirtelen kórházba kerülőket vajon el tudja-e látni szakképzett személyzet" - húzta alá Weinhardt Attila.

A teljes elemzés ITT tekinthető meg.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 06:56
×
×
×
×