eur:
392.97
usd:
366.41
bux:
66861.19
2024. április 25. csütörtök Márk
Nyitókép: Pexels.com

Drágulás az építőiparban

Augusztusban az építőipari termelés volumene a nyers adatok szerint 13,6 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. Az épületek építése 17,1 százalékkal, az egyéb építményeké 8,9 százalékkal csökkent - jelentette pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A júliusihoz mérten 1,9 százalékkal, a májusi mélyponthoz képest pedig 11,1 százalékkal emelkedett az építőipar szezonálisan és munkanaphatással kiigazított termelése.

Az éves visszaesés augusztusban 7,4 százalékponttal kisebb volt a júliusinál, 2,1 százalékponttal a júniusinál és 4,9 százalékponttal a májusinál.

Az építőipari ágazatok közül az épületek építésében 26,4, az egyéb építmények építésében 13,0, a speciális szaképítésben 3,1 százalékkal esett vissza a termelés tavaly augusztushoz mérve.

A megkötött új szerződések volumene 6,0 százalékkal emelkedett, ezen belül a magasépítésre kötött szerződéseké 16,5 százalékkal nagyobb, a mélyépítésre vonatkozóké 5,5 százalékkal kisebb volt. Az építőipari vállalkozások augusztus végi szerződésállománya 18,4 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. Az épületek építésére vonatkozó szerződések volumene 11,4 százalékkal magasabb, az egyéb építményeké 30,4 százalékkal alacsonyabb volt.

Az év első nyolc hónapjában 10,4 százalékkal csökkent az építőipari termelés, a magas- és mélyépítésben azonos mértékű volt a visszaesés mértéke.

Felpattanás az egyik szegmensben

Az épületek főcsoportban 17,1 százalék volt az esés, az egyéb építmények esetében pedig 8,9 százalék volt a csökkenés, havi alapon munkanaphatással kiigazítva pedig 1,9 százalék volt az emelkedés a teljesítményben - írta értékelő közleményében a Takarékbank.

Épületek esetében új szerződést jelentős megpattanással 147 milliárd forintért kötöttek a hónapban, a szerződésállomány pedig 742 milliárd forint volt, ami árhatástól megtisztítva 11 százalékos éves volumennövekedést jelent.

Egyéb építmények (infrastrukturális beruházások) kategóriában 109 milliárdnyi új szerződés került aláírásra, az állomány pedig 1141 milliárd forint volt, ami árhatástól megtisztítva 30 százalékos megrendeléscsökkenést jelent.

Az építőipar teljes szerződésállománya 18,4 százalékkal maradt el a 2019 ugyanezen havi mértéktől.

Az építőipar termelői árai épületek esetében 7,5 százalékkal, egyéb építmények esetében pedig 7,6 százalékkal nőttek a második negyedévben egy év alatt, az előző negyedévhez képest pedig 1,6 százalékkal.

Címlapról ajánljuk

Sz. Bíró Zoltán az Arénában: nagy fordulatot nem hoz a háborúban az újabb amerikai támogatás

Putyin valódi támogatottságáról, az orosz közvélekedésről, a volt Szovjetunió újraéledésének lehetőségéről, az egykoron abban részes országok nyelvi és vallási különbözőségéről, illetve a háború kimeneteléről, az amerikai támogatásról is beszélt Sz. Bíró Zoltán történész, Oroszország-szakértő az InfoRádió Aréna című műsorában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Napi átutalási limitet vezet be az OTP a csalások ellen

Napi átutalási limitet vezet be az OTP a csalások ellen

Május 8-án vezeti be a bankkártya használatánál már megszokott, de a bankszámláról indított internet- és mobilbanki átutalásoknál eddig nem létező, szabadon beállítható napi limitösszeget az OTP Bank. A lakossági ügyfelek számára nyújtott biztonsági szolgáltatás alapbeállítása a május 8-i induláskor napi 1 millió forint lesz, amit az ügyfelek saját igényeik szerint akár kisebb vagy nagyobb összegre is átállíthatnak az OTP MobilBankban - közölte a társaság.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 25. 07:57
×
×
×
×