INFORÁDIÓ
2021. március 2. kedd
Lujza

munkaerőpiac

bankszektor

állásajánlat

Egy munkatárs eurót számol egy Régi posta utcai pénzváltóban, Budapesten. Történelmi csúcsra, 320 forint fölé szökött a déli órákban az euró forintárfolyama a bankközi devizapiacon. A legmagasabb euró jegyzés 320,30 forinton történt. Az amerikai dollár forintárfolyama is hároméves csúcsra szökött, 246 forint felett kereskedtek az amerikai fizetőeszközzel.

Sok állás, jó kereset: hiába a válság, bővül a pénzügyi szektor

Infostart

Itt a legmagasabbak a fizetések, és most is 900 betöltetlen állás van a pénzintézeteknél. Középiskolai végzettséggel is keresnek munkaerőt a bankok.

Csaknem 900 üres álláshely van most is a bankoknál, bár a statisztikák szerint az idén már csaknem 700 új dolgozóval bővült náluk a létszám. A legjobban fizető gazdasági ágazat, a pénzügyi szféra a jelek szerint nem leépít, hanem tovább bővíti a létszámot a járványban – állapítja meg a napi.hu.

Mintha nem lenne válság, úgy működnek a bankok

a munkaerőpiacon.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai szerint az első félévben 668 fővel nőtt a hitelintézeti szektorban dolgozók száma, és tíz év után ismét átlépte a 40 ezer főt. Egészen pontosan 40 334-en dolgoztak a jegybank adatai szerint az első félév végén a hitelintézeti szektorban.

Az MNB adatai szerint a hitelintézetekben 2008 végén csaknem 44 ezren dolgoztak, ezt az állományt 2014 végére 37 817 főre építették le. A karcsúsítások hátterében a hitelválság mellett olyan intézkedések is szerepet játszhattak, mint a végtörlesztés és a forintosítás.

Az elmúlt bő öt évben viszont folyamatosan hízik a banki dolgozói létszám, és hiába tört ki az idén tavasszal a gazdasági válsággal járó koronavírus-járvány, a bankok munkaerőpiaci étvágya semmit sem csökkent.

Sőt, a KSH adatai szerint is

nő a pénzügyi szférában dolgozók száma, januárban még 60,4 ezren dolgoztak ebben a szektorban, július végén 62,1 ezren.

A hitelintézetek honlapjai ráadásul most is tele vannak friss állásajánlatokkal. A napi.hu által összegyűjtött lista szerint csaknem

900 munkatársat keresnek a bankok ebben a pillanatban.

A legtöbb új munkaerőt a Takarékbank venné fel, de száz fölötti létszámmal bővítene az OTP is, és az UniCredit is kereken száz új munkatársat keres. A pozíciók változatosak. Bár a fiókok forgalma a járvány miatt megcsappant, bankfióki ügyintézőket jó néhány banknál keresnek.

Bár sok álláshoz elengedhetetlen a gazdasági, pénzügyi diploma, vagy komolyan informatikai ismereteket várnak el, a meghirdetett pozíciók között nagyon

sok olyan is akad, amelyhez elegendő a középfokú végzettség, esetleg egy alapfokú nyelvvizsgával kiegészítve.

A fiókokba például rendszerint középfokú végzettséggel rendelkező embereket keres a legtöbb bank számlavezető munkakörbe, a felsőfokú végzettség persze előny a pozícióknál. A munkaköri leírások alapján viszont a most állás nélkül maradt vendéglátósok, turizmusban tevékenykedők is akár sikerrel pályázhatnak a munkakörökre.

A fizetés pedig ebben a szektorban hagyományosan magas. A KSH adatai szerint

a bruttó átlagkereset a pénzügyi szférában júliusban megközelítette a 700 ezer forintot, nettóban pedig több mint 460 ezer forint

volt egy átlagos banknál vagy biztosítónál dolgozó alkalmazott bére. A teljes nemzetgazdaságon belül ebben a szektorban a legmagasabbak a bérek a statisztikák szerint.

Nyitókép: MTI/Kovács Attila
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018