eur:
393.54
usd:
367.98
bux:
66314.42
2024. április 25. csütörtök Márk
Egy munkatárs eurót számol egy Régi posta utcai pénzváltóban, Budapesten. Történelmi csúcsra, 320 forint fölé szökött a déli órákban az euró forintárfolyama a bankközi devizapiacon. A legmagasabb euró jegyzés 320,30 forinton történt. Az amerikai dollár forintárfolyama is hároméves csúcsra szökött, 246 forint felett kereskedtek az amerikai fizetőeszközzel.
Nyitókép: MTI/Kovács Attila

Sok állás, jó kereset: hiába a válság, bővül a pénzügyi szektor

Itt a legmagasabbak a fizetések, és most is 900 betöltetlen állás van a pénzintézeteknél. Középiskolai végzettséggel is keresnek munkaerőt a bankok.

Csaknem 900 üres álláshely van most is a bankoknál, bár a statisztikák szerint az idén már csaknem 700 új dolgozóval bővült náluk a létszám. A legjobban fizető gazdasági ágazat, a pénzügyi szféra a jelek szerint nem leépít, hanem tovább bővíti a létszámot a járványban – állapítja meg a napi.hu.

Mintha nem lenne válság, úgy működnek a bankok

a munkaerőpiacon.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai szerint az első félévben 668 fővel nőtt a hitelintézeti szektorban dolgozók száma, és tíz év után ismét átlépte a 40 ezer főt. Egészen pontosan 40 334-en dolgoztak a jegybank adatai szerint az első félév végén a hitelintézeti szektorban.

Az MNB adatai szerint a hitelintézetekben 2008 végén csaknem 44 ezren dolgoztak, ezt az állományt 2014 végére 37 817 főre építették le. A karcsúsítások hátterében a hitelválság mellett olyan intézkedések is szerepet játszhattak, mint a végtörlesztés és a forintosítás.

Az elmúlt bő öt évben viszont folyamatosan hízik a banki dolgozói létszám, és hiába tört ki az idén tavasszal a gazdasági válsággal járó koronavírus-járvány, a bankok munkaerőpiaci étvágya semmit sem csökkent.

Sőt, a KSH adatai szerint is

nő a pénzügyi szférában dolgozók száma, januárban még 60,4 ezren dolgoztak ebben a szektorban, július végén 62,1 ezren.

A hitelintézetek honlapjai ráadásul most is tele vannak friss állásajánlatokkal. A napi.hu által összegyűjtött lista szerint csaknem

900 munkatársat keresnek a bankok ebben a pillanatban.

A legtöbb új munkaerőt a Takarékbank venné fel, de száz fölötti létszámmal bővítene az OTP is, és az UniCredit is kereken száz új munkatársat keres. A pozíciók változatosak. Bár a fiókok forgalma a járvány miatt megcsappant, bankfióki ügyintézőket jó néhány banknál keresnek.

Bár sok álláshoz elengedhetetlen a gazdasági, pénzügyi diploma, vagy komolyan informatikai ismereteket várnak el, a meghirdetett pozíciók között nagyon

sok olyan is akad, amelyhez elegendő a középfokú végzettség, esetleg egy alapfokú nyelvvizsgával kiegészítve.

A fiókokba például rendszerint középfokú végzettséggel rendelkező embereket keres a legtöbb bank számlavezető munkakörbe, a felsőfokú végzettség persze előny a pozícióknál. A munkaköri leírások alapján viszont a most állás nélkül maradt vendéglátósok, turizmusban tevékenykedők is akár sikerrel pályázhatnak a munkakörökre.

A fizetés pedig ebben a szektorban hagyományosan magas. A KSH adatai szerint

a bruttó átlagkereset a pénzügyi szférában júliusban megközelítette a 700 ezer forintot, nettóban pedig több mint 460 ezer forint

volt egy átlagos banknál vagy biztosítónál dolgozó alkalmazott bére. A teljes nemzetgazdaságon belül ebben a szektorban a legmagasabbak a bérek a statisztikák szerint.

Címlapról ajánljuk
Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Miközben több más európai ország mellett Ausztriában is vita folyik a munkaidő csökkentéséről, a gazdaság minden területéről mintegy ötezer szereplőt képviselő ipari testület (IV) indítványozta, hogy a csökkentés helyett inkább növeljék a heti munkaidőt 41 órára. A javaslatot felkarolta a kormány egyik legtekintélyesebb minisztere, a szakszervezek azonban tiltakoztak.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Valóra vált Moszkva rémálma, újra megindultak a csúcsfegyverek Ukrajnába - Háborús híreink csütörtökön

Valóra vált Moszkva rémálma, újra megindultak a csúcsfegyverek Ukrajnába - Háborús híreink csütörtökön

Mostanra biztossá vált, hogy az Egyesült Államok a hivatalos fegyverszállítmányok megindulása előtt adott Ukrajnának az ATACMS közepes hatótávolságú ballisztikus rakétákból, az Egyesült Királyság pedig Paveway IV-es "okosbombákat" fog adni Kijevnek. Az orosz csapatok előretörése mindeközben rendületlenül tart, több falut is elfoglaltak egyetlen nap leforgása alatt. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×