INFORÁDIÓ 
2020. november 27. péntek
Virgil

kamara

lengyelország

magyarország

Megalakult a Lengyel-magyar gazdasági kamara

Infostart / MTI

Az egyelőre harminchárom céget tömörítő szervezet célja a két ország közötti kereskedelmi forgalom és a beruházások támogatása.

A kezdeményezést a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK), valamint ennek lengyelországi partnerszervezete s támogatta. Az új Lengyel-magyar kereskedelmi kamara a Közép-európai Gazdaságfejlesztési Hálózat Nonprofit Kft. (CED) magyar exporttámogató szervezettel, valamint ennek lengyel megfelelőjével is együttműködik, tevékenységét a varsói magyar, valamint a budapesti lengyel nagykövetség is elősegíteni fogja - olvasható a közleményben. Az alapítótagok között szerepelnek az olyan lengyel-magyar érdekeltségű, illetve a másik országban tevékeny cégek, mint

  • a Cordia Polska,
  • a Gedeon Richter Polska,
  • a Trigranit,
  • a Nowystyl Hungary.

A kamara megalakulása alkalmából lengyel elnöke, Michal Melaniuk reményének adott hangot, hogy az új szervezet nemcsak szorosabbá teszi a hagyományos lengyel-magyar barátságot, hanem megerősíti a kölcsönös gazdasági, beruházási kapcsolatokat is.

Magyarország varsói nagykövete, Kovács Orsolya Zsuzsanna bizalmát fejezte ki, hogy a koronavírus-járvány nehéz kezdeti szakaszát követően a kamara rövidesen hozzájárul a lengyel-magyar kereskedelmi csere megélenkítéséhez, hosszútávon pedig tartós partnerséget eredményez.

A szervezet feladatai között szerepel a kétoldalú gazdasági kapcsolatok népszerűsítését célzó ismeretterjesztés, elsősorban a Doing Business in Poland és a Doing Business in Hungary nevű projektek révén, továbbá a gazdasági tevékenységet elősegítő szolgáltatások - jogi konzultációk, fordítások - ajánlása, az üzleti események szervezése, kapcsoltháló-fejlesztés, a továbbképzési programok megvalósítása is.

Az első lengyel-magyar kamara pontosan száz évvel ezelőtt jött létre, és 1939-ig működött, a második világháború után viszont nem újította fel működését. Az 1989-es rendszerváltás után pedig nem sikerült létrehozni hasonló szervezetet, egészen mostanáig.

A címlapról ajánljuk

Elhunyt Balázs Fecó

Meghalt Balázs Ferenc. A Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas zeneszerző, a Korál együttes ikonikus alapító-vezetője...
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018