eur:
393.77
usd:
365.33
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Megalakult a Lengyel-magyar gazdasági kamara

Az egyelőre harminchárom céget tömörítő szervezet célja a két ország közötti kereskedelmi forgalom és a beruházások támogatása.

A kezdeményezést a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK), valamint ennek lengyelországi partnerszervezete s támogatta. Az új Lengyel-magyar kereskedelmi kamara a Közép-európai Gazdaságfejlesztési Hálózat Nonprofit Kft. (CED) magyar exporttámogató szervezettel, valamint ennek lengyel megfelelőjével is együttműködik, tevékenységét a varsói magyar, valamint a budapesti lengyel nagykövetség is elősegíteni fogja - olvasható a közleményben. Az alapítótagok között szerepelnek az olyan lengyel-magyar érdekeltségű, illetve a másik országban tevékeny cégek, mint

  • a Cordia Polska,
  • a Gedeon Richter Polska,
  • a Trigranit,
  • a Nowystyl Hungary.

A kamara megalakulása alkalmából lengyel elnöke, Michal Melaniuk reményének adott hangot, hogy az új szervezet nemcsak szorosabbá teszi a hagyományos lengyel-magyar barátságot, hanem megerősíti a kölcsönös gazdasági, beruházási kapcsolatokat is.

Magyarország varsói nagykövete, Kovács Orsolya Zsuzsanna bizalmát fejezte ki, hogy a koronavírus-járvány nehéz kezdeti szakaszát követően a kamara rövidesen hozzájárul a lengyel-magyar kereskedelmi csere megélenkítéséhez, hosszútávon pedig tartós partnerséget eredményez.

A szervezet feladatai között szerepel a kétoldalú gazdasági kapcsolatok népszerűsítését célzó ismeretterjesztés, elsősorban a Doing Business in Poland és a Doing Business in Hungary nevű projektek révén, továbbá a gazdasági tevékenységet elősegítő szolgáltatások - jogi konzultációk, fordítások - ajánlása, az üzleti események szervezése, kapcsoltháló-fejlesztés, a továbbképzési programok megvalósítása is.

Az első lengyel-magyar kamara pontosan száz évvel ezelőtt jött létre, és 1939-ig működött, a második világháború után viszont nem újította fel működését. Az 1989-es rendszerváltás után pedig nem sikerült létrehozni hasonló szervezetet, egészen mostanáig.

Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Letarolta Magyarországot a Temu, és nincs ki megállítsa

Letarolta Magyarországot a Temu, és nincs ki megállítsa

Nem sok magyar internetező lehet már, aki ne hallott volna a Temuról, a kínai webshopról, amely pár hónapja robbant be a hazai e-kereskedelmi piacra és mostanra az egyik legnagyobb szereplővé vált. Az agresszív terjeszkedés és a szürreálisan alacsony árak komoly felzúdulást idéztek elő az online kiskereskedelmi szegmensben, akkorát, hogy már a Gazdasági Versenyhivatal is vizsgálódik a cégnél. De vajon hogy képes fennmaradni a Temu anyacége, mikor nagy valószínűséggel minden – egyelőre ingyenes – szállításon pénzt veszít, mekkora lehet a részesedése itthon, és mi lesz az áfával, amit a vásárlásaink után kell befizetniük a magyar államkasszába. Ezeknek jártunk utána a Portfolio Checklist különkiadásában.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×