INFORÁDIÓ 
2020. október 25. vasárnap
Bianka, Blanka

tojás

molnár györgyi

tojásszövetség

Rákapott a magyar a tojásevésre

Rákapott a magyar a tojásevésre

Infostart / InfoRádió - Sipos Ildikó

Már átlagosan 240-et megeszik egy évben minden egyes magyar ember, import nélkül már nem is lenne csökkenthető az étvágy.

Az előrejelzések szerint a belföldön regisztrált termelésből az idén körülbelül 1,1-1,2 milliárd darab tojásra lehet számítani - közölte a Tojásszövetség titkára a pénteki tojásvilágnap kapcsán.

Molnár Györgyi először arról beszélt, hogyan hatott a járványhelyzet itthon a tojásfogyasztásra.

"Iszonyatosan megnövekedett az étkezési tojás iránti kereslet az elmúlt időszakban. Voltak olyan napok, időszakok, amikor teljességgel hiányzott a boltok polcairól a tojás. De

a termelő azért van ott a tyúkok sarkában, hogy az igényeket tudjuk teljesíteni"

- mondta.

Időarányosan idén a nagyüzemi termelés minimálisan elmarad a tavalyitól, az idei első féléves termelési adat 540 milliós, a csökkenés 40 millió.

"Ennek viszont

nem a koronavírus az oka, hanem a madárinfluenza,

és éppen azt a Bács-Kiskun megyét támadta a betegség, ahol a legtöbb tojástermelő él és dolgozik, ha nem tévedek, 850 ezer tyúkot le kellett vágni vagy azért, mert beteg lett, vagy mert megelőző eljárás alá esett" - mutatott rá Molnár Györgyi.

Az éves összfogyasztás Magyarországon évről évre 2,3 milliárd, enyhén növekvő tendenciában. A belföldi igény mintegy 50 százalékát az üzemi termelés, 28 százalékát a háztáji teljesíti, 21-22 százalékát pedig az import elégíti ki. Becslések szerint a háztáji termelésből 600 millió darab tojás származik, az import 480-520 millió darab körül mozog évente.

Egy magyar egy évben tehát átlagosan 240 tojást eszik meg. A fogyasztás folyamatosan növekszik, a 2017-es átlagadat például 238 darab tojás volt.

Nyitókép: Pexels.com

Kapcsolódó hang

Tojászövetség - Molnár Györgyi
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018