eur:
394.13
usd:
368.78
bux:
66295.2
2024. április 25. csütörtök Márk
Nyitókép: Pixabay

Vasúti problémák felszámolására csoportosított át pénzt a kormány

Az uniós Integrált Közlekedésfejlesztési Operatív Program (IKOP) által finanszírozott vasúti szűk keresztmetszet kiváltásán belül történt átrendezés, fővárosi fejlesztés is érintett.

A Magyar Közlönyben jelent meg az a határozat, amely a vasúti szűk keresztmetszetek előkészítéséről szól. A kormány itt a 3 milliárd IKOP forrást megemelte 3 milliárd 754 millióra, így a projekt össz-költsége 4 milliárd 753 millió forint lett. Maga kivitelezés eredetileg 13,5 milliárd IKOP támogatással számolt, ezt a kormány 12,7 milliárdra csökkentette, a teljes költségvetés 17 milliárd 31 millió forintot tesz ki - írta összefoglalójában a Napi.hu.

A projekt a következőket tartalmazza:

  • a Budapest-Lőkösháza III/1. ütem kivitelezése,
  • a Békéscsaba állomás pályaépítés és a Gyoma - Békéscsaba vonalszakasz új elektronikus biztosítóberendezés építése,
  • a Ferencváros "C" elágazás és Lőkösháza között az ETCS 2 vonatbefolyásoló rendszer telepítése.

A másik határozat a Püspökladány-Biharkeresztes szűk keresztmetszet kiváltása és villamosítása című projektnél a kormány az 573 millió forintos IKOP támogatást 47 milliárd 759 millióra emelte, így a teljes költségvetés 64 milliárd 923 millió forintra rúg.

Címlapról ajánljuk
Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Miközben több más európai ország mellett Ausztriában is vita folyik a munkaidő csökkentéséről, a gazdaság minden területéről mintegy ötezer szereplőt képviselő ipari testület (IV) indítványozta, hogy a csökkentés helyett inkább növeljék a heti munkaidőt 41 órára. A javaslatot felkarolta a kormány egyik legtekintélyesebb minisztere, a szakszervezek azonban tiltakoztak.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Gyenge az amerikai gazdaság, ütik a tőzsdéket

Gyenge az amerikai gazdaság, ütik a tőzsdéket

Lefordultak az irányadó európai tőzsdék a mai amerikai GDP-adatok és munkanélküliségi statisztikák közlését követően. A makoradatok mellett a vállalati gyorsjelentések lesznek a fókuszban, a héten az amerikai technológiai óriásokon van a hangsúly, amelyek közül a Meta csalódást okozott tegnap esti gyorsjelentésével. Itthon nagyban zajlanak az éves rendes közgyűlések, ma a Richter és a Mol tartja közgyűlését. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×