eur:
392.88
usd:
366.07
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk
Szájmaszkot viselő eladó egy bécsi bevásárlóközpontban 2020. április 1-én. Ausztriában a hatóságok a korábbinál szigorúbban ellenőrzik a koronavírus-járvány miatt bevezett korlátozások betartását, az üzletekben pedig kötelezővé tették a védőmaszkok használatát.
Nyitókép: MTI/EPA/Christian Bruna

Állandósult a járvány egyik hatása az üzletekben

A boltos piac júniusban már hozta a korábbi formáját a költekezést nézve, de 17 ezer fővel kisebb létszámmal. Megmaradt egy, a járványidőszakban jellemzővé vált jelenség is.

Júniusban kimásztak a boltok a gödörből, hiszen az áprilisi 10 százalékos zuhanást és a májusi kapaszkodást követően a félév utolsó hónapjában a vásárlók költése már elérte az előző évi szintet. Mindehhez azonban az üzletekben kevesebben dolgoztak: júniusban 13 500-zal kevesebb bolti dolgozó (eladó, pénztáros, árufeltöltő, raktáros) gondoskodott az üzemeltetésről, ez 9 százalékos létszámcsökkenést jelent - derül ki a blokkk.com összesítéséből.

Ahogyan a bevételekben, úgy a létszámgazdálkodás kereteiben is nagy különbözőségek maradtak. A teljes első félévet nézve például a ruházati piac a harmadát elbukta az előző évinek, így nyilván nem engedhette meg magának a létszám nagyobb arányú emelését.

Emelkedett közben a részmunkaidősök száma, még az áprilisi mélypont környékén is, hiszen a kijárási korlátozás miatti boltzár és piacvesztés időszakában ez volt az egyik menekülési útvonal a létszámgazdálkodásban.

Forrás: blokkk.com
Forrás: blokkk.com

A teljes alkalmazotti körben is az eladók létszámához hasonló kép rajzolódik ki, így júniusban is kisebb volt a létszám, mint korábban, de az áprilisi mélyponthoz képest azért már többen dolgoztak a boltos világban:

Forrás: blokkk.com
Forrás: blokkk.com

Címlapról ajánljuk
Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×