eur:
393.85
usd:
367.88
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Nyitókép: Pixabay

A világ idén eddig inkább az orosz aranyat vette a földgáz helyett

1994 óta most fordult elő először, hogy a negyedéves aranyértékesítés meghaladta a földgázexport értékét.

Az enyhe tél és a járvány miatt visszaeső energiakereslet miatt látványosan visszaesett 2020 első negyedévében az orosz földgázexport: mindössze 3,5 milliárd dollár bevétele volt ebből az orosz állam által ellenőrzött Gazpromnak. A cég gázkivitele április-májusban 2,4 milliárd dollárra esett vissza.Ezzel szemben csak április-májusban 3,6 milliárd dolláros exportforgalmat bonyolítottak az aranykitermeléssel és értékesítéssel foglalkozók - közölte az MTI az orosz RBK gazdasági napilap híre nyomán. A lap szerint ez először fordult elő 1994 óta.

Az aranyexport élénkülésében nemcsak a világpiaci tőzsdepánik nyomán megugró kereslet játszott szerepet, hanem az is, hogy az orosz központi bank arany és külföldi deviza felvásárlása automatikusan leáll, ha az olajár 42 dollár alá csökken. Márpedig az orosz-szaúdi árháború és a járvány miatt felhasználáscsökkenés miatt benézetett e szint alá a világpiaci ár is. Így az orosz aranykitermelők kénytelenek voltak a világpiacon értékesíteni.

Az orosz aranyexport idén április-májusban a 14-szerese volt a tavalyi év hasonló időszakáénak, az aranyár pedig 19 százalékkal emelkedett ebben az évben.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×