eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Nyitókép: Pixabay

Rekordokat döntöget az arany tőzsdei ára

Az arany ára a minap átlépte az 1800 dollárt - a tőzsde történetében egyszer volt csak ilyen drága ez a nemesfém - mondta Korányi G. Tamás tőzsdei szakértő az InfoRádió ReggelInfó című műsorában. Szerinte a világgazdasági bizonytalanságok, negatív állampapír kamatok miatt élénkülhet a fizikai arany iránti kereslet, ami tovább hajtja felfelé az árakat.

A legutóbbi nagy aranyrali idején, 2012-ben 1890 dollárnál fordult meg az arany unciánkénti árának árfolyama, de akkor azért a dollár kevesebbet ért a világpiacon, mint most, forintban számítva még inkább. Az arany árfolyama forintban most van a csúcson: a 18300 forintos grammonkénti ár egyébként 25 százalékkal magasabb, mint amivel az évet kezdte - hívta fel a figyelmet az InfoRádióban Korányi G. Tamás tőzsdei szakértő.

Az 1813 dolláros ár pedig minden idők második legmagasabb arany ára.

A 2012-es csúcshoz képest a mostani helyzet annyiban különbözik, hogy annak idején az utolsó 100 dolláros emelkedés nagyon gyorsan ment végbe, majd utána visszaesett az árfolyam, most pedig egy tartósabb emelkedő trendet látni. Ez még csak nem is a koronavírus miatt kezdődött, hanem a szakértő szerint már 2018 szeptembere óta tart. Akkor 1200 dollár volt az aranyár, és azóta menetel felfelé.

"Egy nagy törés volt a trendben: pont a járvány kitörése után, március végén, amikor az 1700-as szintről 1460-ig esett egy hét alatt" - idézte fel Korányi G. Tamás. Mint mondta, akkor sokan nem értették, hogy a tőzsdei pánik idején miért az arany árfolyama esik. A háttérben szerinte az állt, hogy az igazi nagy pánikban semmit nem vettek az emberek, ráadásul a jelentős tőkekivonás miatt egyes nagy külföldi aranyalapok kénytelenek voltak nagy összegű nemesfémet eladni. Később, április elején, amikor a piacok is normalizálódtak, az arany is elindult felfelé.

"Most azt a furcsaságot látjuk, hogy egyszerre emelkedik a részvények és az arany árfolyama is"

- mondta Korányi G. Tamás. Ez ritkaságnak számít, de szerinte egyébként is furcsa időket él a tőzsde világa a negatív kamatok miatt.

Mint mondta, az Egyesült Államokban a 10 éves állampapírok hozama mínusz 0,8 százalék, ami azt jelenti, hogy ha valaki most vesz ilyen papírt, akkor 10 év múlva a lejáratkor 8 százalékkal kevesebbet fog visszakapni, mint amennyit most belefektetett. "Ez eléggé abszurd helyzet, és ilyenkor a befektetők jelentős része arra gondol, hogy az arany mindig arany marad, és

ha valaki fizikai aranyat vesz, akkor bármi történjék a hozamokkal, kamatokkal, esetleg az aranyárfolyammal, de ezer gramm arany mindig is ezer gramm arany lesz"

- ismertette a befektetői logikát Korányi G. Tamás.

Bár a a fizikai aranyat őriztetni kell valahol, nemcsak kis mennyiséget lehet széfbe tenni.

"Általában a külföldi befektetők egy kilogrammig tartanak otthon aranyakat. A filmekben látható, 20-30 centis aranyrudak többnyire 12,5 kilogrammos, 400 unciás aranytömbök. Egy a jelenlegi árfolyamon 720 ezer dollárba kerül - ezt kevésbé magánszemélyek veszik" - mondta a szakértő. Szerinte több kilogrammos aranykészletek külföldi magánbefektetőknél bőven előfordulnak, de valószínűleg Magyarországon is.

Az aranyhoz képest az ezüst árfolyama korántsem szárnyal. Az arany-ezüst arány - amely a XIX. század végéig majdnem kétezer éven át többnyire stabilan 15:1 volt, majd az ezredforduló után 50-60-as szinten stabilizálódott, most pedig már közel százra nőtt.

"Ez azt jelenti, hogy az arany 96-szor drágább, mint az ezüst, és egy gramm aranyért 96 gramm ezüstöt kapunk"

- magyarázta Korányi G. Tamás.

Szavai szerint az ezüst pont a kisebb értéke és nagy tömege miatt nem befektetési célú, hanem ipari termék, amelynek rengeteg ipari felhasználási lehetősége van. "Erre most, hogy a GDP világszerte csökken és az ipar egyes országokban félgőzzel sem működik, csökken a kereslet" - tette hozzá Korányi G. Tamás.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 21:49
×
×
×
×