eur:
393.5
usd:
364.65
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Nyitókép: Pixabay

Június első felében nyílhatnak a pénzcsapok

A mikro-, kis- és középvállalkozások (kkv) támogatására 50 milliárd forintos keretösszeggel kiírt pályázat keretében már június első felében megszülethetnek az első határozatok – közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára.

György László az M1-en kifejtette: a hatékonyságnövelést támogató high-tech és zöld pályázati felhívásra az 5-250 embert foglalkozó vállalkozások jelentkezhetnek. Az államtitkár szerint olyan pályázati konstrukciót állítottak össze, amelynek igénybevételével a vállalkozások hatékonyabb, versenyképesebb, válságállóbb munkahelyeket tudnak teremteni.

A konstrukció abban tér el a többitől, hogy nem kell külön pályázni eszközvásárlásra, energiahatékonysági beruházásokra, digitalizációra vagy képzésre, szakértői szolgáltatások igénybevételére, hanem nagyon tág keretek között kombinálhatják ezeket a lehetőségeket.

A vállalkozásoknak legalább 2 százalékban kell eszközöket vásárolniuk; 50 százalékban költhetik a pénzt energiahatékonysági beruházásra, vagy ingatlanfejlesztésre, digitalizációra, 20 százalékban szakértői szolgáltatásra, képzésre, 10 százalékban forgóeszközökre és 1 százalékban még rezsire is – ismertette az államtitkár.

Az állam 100 forintnyi beruházáshoz 70 forint támogatást ad.

Ráadásul, ez a forrás nemcsak a konvergenciarégiókban, hanem az egész országban elérhető a vállalkozások számára – tette hozzá.

A támogatás feltétele, hogy az idei áprilisi foglalkoztatotti létszám 90 százalékát meg kell tartani. Ezt a feltételt azért így állapították meg, hogy ha a hatékonyságnövelő beruházások átmenetileg ahhoz vezetnek, hogy a vállalkozásoknak 10 százaléknyi munkavállalótól meg kell válniuk, erre lehetőséget biztosítsanak, hogy a későbbiekben versenyképesebb, hatékonyabb, termelékenyebb, ezáltal magasabb béreket fizetni képes új munkahelyeket tudjanak teremteni a következő másfél-két-hároméves időtávon – fejtette ki.

Az első pályázatokat május 29-től lehet beadni.

Címlapról ajánljuk

A lelki álomkórtól óv Ferenc pápa a keresztút meditációjában

Az elnyomástól és igazságtalanságtól megalázott Krisztusok, a háború őrültsége miatt mosolyukat vesztett gyermekek és a bántalmazást elszenvedő nők a főszereplői a nagypéntek esti keresztút állomásain elhangzó meditációknak, melyeknek szövegét első alkalommal Ferenc pápa írta.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×