eur:
395.66
usd:
366.9
bux:
65613.15
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Nyitókép: Pixabay

Újra hasít egy korábban kedvelt állampapír

Az első negyedévben összesen 1266 milliárd forint értékben vásárolt a lakosság állampapírt. A nettó állománynövekedés a lejáratok, a visszaváltások és a visszavásárlások miatt 29,6 milliárd forintot tett ki.

Kibocsátása óta verhetetlen a fix kamatozású Magyar Állampapír Plusz (MÁP Plusz) a dematerializált és a nyomdai változat együttes állománynövekedése 676 milliárd forint volt az első három hónapban - közölte az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) hétfőn.

Újból népszerű a lakosság körében az inflációkövető, változó kamatozású Prémium Magyar Állampapír (PMÁP). A tavalyi év második felében tapasztalt negatív értékesítési tendencia megfordult, és az idén 33,6 milliárd forint állománynövekedést realizált március végéig az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK).

A Babakötvény stabilan hozza a tőle megszokott mértékű állománynövekedést a közlemény szerint. Az elmúlt negyedévben 8,3 milliárd forint értékben vásároltak a szülők vagy hozzátartozók a gyerekek Start-számlájára Babakötvényt.

Az 1MÁP esetén állománycsökkenés történt, amely a jelentős összegű, banki saját számláról történő adósságkezelői visszavásárlásoknak, illetve a lejáratoknak és a lakossági visszaváltásoknak köszönhető.

Az állampapír-paletta egyszerűsítése miatt a forgalmazásból kivont állampapírok lejáratai, valamint a bankok saját számláiról történő 311,2 milliárd forint összegű visszavásárlások eredménye, hogy az első negyedéves állománynövekedés 29,6 milliárd forintot tett ki - közölte az ÁKK.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 10:22
×
×
×
×