eur:
393.47
usd:
368.12
bux:
65986.87
2024. április 24. szerda György
Nyitókép: Pixabay

Pár hónap maradt megegyezni a roamingfeltételekről

Van egyszerű megoldás a brexit utáni roamingszabályozásra. Kérdés, hogy ezt választják-e a britek.

A mobiltávközlési szektor szereplői számára égető kérdés, hogy mi lesz a felár nélküli roaming lehetőségével az Egyesült Királyság távozása után - mondta az InfoRádiónak Koi Tamás, a HWSW informatikai portál szakújságírója. Emlékeztetett arra, hogy 2017. június 15-től szűntek meg a roamingdíjak az Európai Unióban, vagyis a távközlési cégek ettől az időponttól belföldi díjakért biztosítanak mobilszolgáltatást az unión belül azoknak, akik időszakosan utaznak külföldre - legalábbis a legtöbb tarifa esetében.

Itt azért eddig volt egy kitétel, hogy a visszaélésszerű használatot korlátozhatják a szolgáltatók - például azt, ha valaki életvitelszerűen él Angliában, és ott szeretne egy magyar SIM-kártyát használni rendszeresen, akkor ott elképzelhető, hogy ezt valamilyen formában vagy korlátozni fogják, vagy mégis felárat fizetnek a roaming használatért.

A kérdés az előfizetőket is élénken foglalkoztatja, mivel a szolgáltatók rengeteg olyan megkeresést kaptak az elmúlt napokban, hetekben ami ezzel kapcsolatos.

December 31-ig minden úgy megy tovább, mint eddig - hangsúlyozta Koi Tamás.

De a Brexit miatt ez a helyzet is változik.

Egyelőre még senki sem tudja, hogyan változik a megszokott rendszer december 31-ét követően.

A magyar szolgáltatók ezzel kapcsolatban semmi konkrétumot nem tudtak mondani

- mondta Koi Tamás. Emlékeztetett arra is, hogy a roaming megállapodások mindig kétoldalú megállapodások, nagyon-nagyon sok nagykereskedelmi vetülettel. Ez gyakorlatilag úgy néz ki, ha valaki elutazik egy másik uniós tagországba, vagy bármilyen külföldi ország hálózatát igénybe veszi, akkor az a fogadóhálózat nagykereskedelmi alapon kiszámlázza az ügyél saját, honos hálózatának a felhasznált perceket és megabájtokat, gigabájtokat. Ez mindig kétoldalú egyezségen alapul: tehát ha valaki Mozambikban telefonál, akkor egy mozambiki polgárnak arányaiban ugyanannyit kell fizetnie a magyar hálózat használatáért.

Most egy nagyon komoly tárgyalássorozat kezdődik a brit és az uniós operátorok között. Szerintem ez bőven véget ér december 31 előtt - tette hozza a szakújságíró. Felhívta a figyelmet arra is, hogy 2007 óta szabályozza az EU a mobiltelefonos barangolás költségeit, és 2017-ben értünk el oda, hogy költségmentessé vált a szolgáltatás.

"Ezt a szabályozási keretet egyébként kiterjeszthetik az EU területén, tagállamain kívülre is, ahogyan az történt Norvégia, Izland és Lichtenstein esetében is"

- mondta Koi Tamás. Mindhárom ország önkéntesen csatlakozott az Európai Unió roaming-rendeletéhez.

Ez lehet az egyik legegyszerűbb megoldás a problémára, mivel ez alapvetően egy államközi szintű megállapodást feltételez - hangsúlyozta a szakértő. Ebben az esetben az operátoroknak nem is kellene egymással komolyabban tárgyalni, mivel elég lenne, ha az angol parlament elfogadná, hogy ezt a direktívát egy adott dátumtól kezdve a brit szolgáltatóknak kötelezően alkalmazniuk kell, és nem térhetnek el ettől saját hatáskörben.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 08:31
×
×
×
×