INFORÁDIÓ
2021. szeptember 19. vasárnap
Vilhelmina

önvezető járművek

repülés

légiközlekedés

uber

megosztásos gazdaság

Három városban is tesztelik idén az Uber repülő taxiját - videó

Három városban is tesztelik idén az Uber repülő taxiját - videó

Infostart
Újabb cikkünk a témában:

Bemutatták az Uber és a Hyundai mérnökei által kifejlesztett elektromos repülőtaxit Las Vegasban, a világ legnagyobb technológiai és innovációs seregszemléjén. A négyrotoros géptől a megosztásos városi közlekedés megújítását remélik.

Az Uber által fejlesztett Air Taxi gyártásában vállal szerepet a Hyundai Motor Company - írta az automotor.hu. Emellett bemutatták a két cég partnerségében kifejlesztett Uber S-A1.es négyrotoros elektromos repülőt is a jelenleg is zajló Las Vegas-i CES kiállításon.

Az Uber S-A1-es egy elektromos, négyrotoros, a helikopterekhez hasonlóan helyből felszállni képes repülőtaxi, amely fejlesztésében a Hyndai mérnökei is részt vettek. Az utastérben a négy utas oldalt helyezkedik el, a pilótaülés mögött pedig csomagtér található, ahol a kézipoggyászok utazhatnak. Az utazósebessége 290 km/óra, az utazómagassága 300-600 méteres magasságban van, és akár 100 kilométerre is képes eljutni egy feltöltéssel; a töltési ideje 5-7 perc.

Eleinte még pilótával fog repülni az Uber S-A1-es, de már tervben van az önvezető repülőtaxi is.

A Hyundai Motor Company az első autóipari cégként lépett be az Uber által életre hívott Uber Elevate partnerségbe, amelyben a repülőipar részéről többek között a Boeing, a Bell, az EmbraerX, a Pipistrel, a Jaunt, a Joby vesz részt, a tudományos oldalt pedig többek között a NASA, a Georgia Tech és a Texas University képviseli számos érdekképviselet mellett.

Az Uber egyébként szabadon hozzáférhetővé teszi az Air Taxi terveit,

ezzel próbálja rávenni a partnereket a saját ötletek hozzáadására, amelyek a konstrukció javát szolgálhatják.

A Hyundai elsősorban az autóipari léptékű nagysorozatú gyártásban és elektromos hajtású járművek gyártása terén szerzett tapasztalatait kamatoztatja majd az együttműködés során. A dél-koreai cég külön városi légiközledési divíziót hozott létre, hogy kiszolgálhassa a jelenleg még emberionális méretű piacot.

Az Uber tervei szerint 2020-ban megkezdik a megosztásra épülő városi légiközlekedési szolgáltatás tesztüzemét. Los Angeles, Dallas és Melbourne lehetnek az első városok, amelyben megjelenik majd a szolgáltatás, amely a tervek szerint a nagyközönség számára 2023-tól lenne elérhető. Feltéve, hogy addig sikerül a hatóságokkal a szabályozási kérdésekben megegyezni.

Nyitókép: Hyundai
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018