INFORÁDIÓ
2021. szeptember 24. péntek
Gellért, Mercédesz

drón

dróntaxi

jakabszállás

A Genevation Aircraft Kft. hidrogénüzemanyagcella-meghajtású, személyszállításra is alkalmassá tehető, de még fejlesztés alatt álló drónja a kft. jakabszállási üzemében 2020. január 22-én.

Öt ember ülhet majd be a magyar dróntaxiba

Júliusra a jogi környezet is készen áll hozzá, 7-8 év múlva pedig akár a sorozatgyártása is megkezdődhet a jakabszállási csodának, ami 200 kiló terhet - embert vagy rakományt - képes szállítani.

Bemutatták a világ első hidrogénüzemanyagcella-meghajtású, személyszállításra is alkalmas légi járművét a Bács-Kiskun megyei Jakabszálláson.

A magyar-amerikai együttműködésben megalkotott eszköz fejlesztésén most a jakabszállási székhelyű Genevation Aircraft Kft. dolgozik, az amerikai Alaka'i Technologies Inc. ugyanis Európában őket választotta a Skai néven futó légijármű fejlesztési partnerének.

A magyar vállalat koordinációs vezetője, Szollár Péter az InfoRádióban elmondta, a jövő fő közlekedési eszközeinek a hasonló típusú légi járműveket gondolják, a gyártás pár éven belül pedig meg is kezdődhet. A sorozatgyártás viszont egy másik, távlati terv egyelőre, de nem 10-20 év, hanem inkább csak 7-8 éves időtávban gondolkodnak.

Jakabszállás, 2020. január 22.
Palkovics László innovációs és technológiai miniszter ül a Genevation Aircraft Kft. hidrogénüzemanyagcella-meghajtású, személyszállításra is alkalmassá tehető, de még fejlesztés alatt álló drónjában a kft. jakabszállási üzemében tartott bemutatón 2020. január 22-én.
MTI/Ujvári Sándor
Palkovics László innovációs és technológiai miniszter ül a Genevation Aircraft Kft. hidrogénüzemanyagcella-meghajtású, személyszállításra is alkalmassá tehető, de még fejlesztés alatt álló drónjában a kft. jakabszállási üzemében tartott bemutatón. MTI/Ujvári Sándor

A találmány - mint hozzátette - illeszkedik a kormány karbonsemlegességgel kapcsolatos elképzeléseibe is, a jogszabályi és infrastrukturális feltételeket azonban meg kell még teremteni.

Hogy milyen szerep várhat a személyszállító drónra, arra Szollár Péter a gép leírásával válaszolt.

"Az az eszköz, amit most bemutattunk, egy öt személy szállítására alkalmas jármű, amit pilóta vezet, és ami 200 kilót bír el - vagyis egy öt személy szállítására alkalmas légi taxi. Ám ha meg lehet oldani a közlekedését pilóta nélkül, akkor például teher- vagy vérszállító eszközként, haditechnikai megfigyelőként is használható" - mutatott rá.

Az eszköz közlekedési tesztjeit Zalaegerszegen végezhetik majd el.

Számos helyen fejlesztenek személyszállító drónokat

A világ első utasszállító drónját (Huawei) 2018 áprilisában mutatták be, egy utast és csomagját bírja el. Az Uber utaztató cég pedig idén három városra jelentett be dróntaxi-tesztelési időszakot (a Hyundai-jal). Dubajban is mutattak már be dróntaxit.

Nyitókép: MTI/Ujvári Sándor

Kapcsolódó hang

Az első hidrogénüzemanyagcella-meghajtású repülő
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018