INFORÁDIÓ 
2020. július 6. hétfő
Csaba

fejlesztés

önvezető

parkolás

Egyedülálló magyar fejlesztés vethet véget a parkolás nyűgének – videó

Egyedülálló magyar fejlesztés vethet véget a parkolás nyűgének – videó

Magyar mérnökök által fejlesztett, világszinten egyedülálló önvezető parkolási megoldást mutattak be hétfőn Budapesten.

Nemcsak szakértők szerint, hanem az autósok tapasztalata is, hogy éves szinten akár több napot el lehet pazarolni azzal, hogy parkolóhelyet keresnek a sofőrök. Magyar mérnökök erre kínálnak most megoldást egy világszinten is egyedülálló önvezető parkolással – tájékoztatta az InfoRádiót a fejlesztő, AImotive üzleti stratégia vezetője.

A fejlesztés lényege, hogy például egy parkoló bejáratánál leállított autót az Almotive szoftvere kamerák és ultraszenzorok segítségével, valamint a HERE Technologies által biztosított foglaltsági térképek alapján egy szabad parkolóhelyre navigálja, emberi beavatkozás nélkül – magyarázta a szakember. A parkolószenzorokat és a technológiát a kommunikációhoz a Vodafone biztosítja.

Jánky Szabolcs úgy fogalmazott: nemhogy nem szükséges ehhez az emberi jelenlét, de ember nélkül még jobb működik a rendszer. Ráadásul a parkolási idő is rövidülhet. "Sokkal közelebb tudnak egymáshoz állni az autók, nincs szükség akár felfestésekre sem – mutatott rá. A járművek kamerák segítségével állapítják meg, hogy van-e elég hely a parkolásra, ráadásul sofőr nélkül az ajtónyitásra sem kell távolságot hagyni, így több autó férhet el, tette hozzá.

Az Almotive üzleti stratégia vezetője kifejtette: semmi olyan szenzort nem használnak, ami nincsen már most is az autókban. Az Almotive szoftvere ezeknek a jeleiből képes az önvezető parkolás folyamatát megvalósítani. Ami nagyobb probléma volt, hogy a parkológarázsok mindenhol eltérően néznek ki, ezen a fronton nagyban támaszkodnának a HERE Technologies-ra – jegyezte meg Jánky Szabolcs –, amely az egyik legnagyobb autóipari térképbeszállító. Az ő térképeik segítségével tudják majd világszintűre skálázni ezt a megoldást.

A hétfőn bemutatott prototípus jelenleg egy gépkocsiban működik, de a fejlesztőcég több autógyárral is együttműködik annak érdekében, hogy ez a rendszer 3-5 éven belül már a tömeggyártásban, így a mindennapi használatban is megjelenjen.

Nyitókép: Pixabay.com

Kapcsolódó hang

Önvezető parkolás – Jánky Szabolcs, Almotive
 
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018