eur:
393.85
usd:
367.91
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Nyitókép: Pixabay

A CEU professzora szerint óriási lehetőségeket tartogat az adatelemzés

A járványok terjedésével vagy egy társadalom manipulálhatóságával kapcsolatos kérdésekre is választ adhatnak a jövőben a számítógépes társadalomtudomány kutatói.

"Egyes vélemények szerint a Big Data (adatözön) nagyban hozzá fog járulni a tudományban az elmélet jelentőségének megszűnéséhez. Röviden nem lesz szükség elméletre, mivel az adatok elemzéséből minden kideríthető lesz" - magyarázta Kertész János, Széchenyi-díjas magyar fizikus és hálózatkutató.

"Ez igazából egy álláspont, amivel vitatkozni lehet,

elvégre a kreativitásnak, az intuíciónak, az általánosításnak megmarad a szerepe, ezekkel az adatokra épülő mesterséges intelligencia még nem tud labdába rúgni" - nyilatkozta a fizikus.

Arra a kérdésre, hogy mik lehetnek az adatözönnel elért következő eredmények, a tudós azt válaszolta:

az eredmények már körülvesznek bennünket, elég megnézni pédául az önvezető autók sikerét.

Ezekben a mesterséges intelligencia feldolgozza a szenzorokon keresztül beáramló adatokat. A fizikus kitért a társadalomtudományban elérhető eredményekre is. "Korábban megközelíthetetlen kérdésekre kaphatunk választ, leginkább arra, hogy milyen egy társadalom nagy skálájú struktúrája. Azt gondolnánk ez csak a tudósokat érdekli, de ez nem így van, mert

ez a kérdés összefügg a járványok vagy az információ terjedésének tempójával egy adott társadalomban"

- hangsúlyozta Kertész János. A számítógépes társadalomtudománnyal ezen kívül azonosítani lehet majd például azokat a vállalatokat is, amelyeket a közbeszerzésnél kartelleznek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×