eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Budapest, 2019. április 16.MTI/Mohai Balázs
Nyitókép: MTI/Mohai Balázs

Újabb fejlesztési bankhoz csatlakozhat Magyarország

Magyarország kész megkezdeni a tárgyalásokat, hogy teljes jogú tagként csatlakozzon az Eurázsiai Fejlesztési Bankhoz – jelentette be Varga Mihály a pénzintézet moszkvai konferenciáján.

A pénzügyminiszter kiemelte: a jelenleg hat államra és így 185 milliós piacra kiterjedő fejlesztési bankhoz történő csatlakozás a magyar vállalkozásoknak újabb piacokat és forrásokat, a magyar gazdaságnak új beruházásokat jelenthet.

Magyarország csatlakozásával komoly lehetőségek nyílhatnak meg a világ két kiemelkedő ütemben fejlődő régiója között – emelte ki Varga Mihály megjegyezve, hogy mindez új befektetéseket és vállalati együttműködéseket, valamint további piacokra való belépést jelenthet a magyar gazdaság szereplőinek.

Amennyiben a csatlakozási tárgyalások eredményre vezetnek, egy olyan tőkeerős pénzintézet tagja lehet Magyarország, amely a hitelminősítők szerint is határozott pénzügyi profillal rendelkezik, működése megfelel a nemzetközi elvárásoknak, és finanszírozott projektjein keresztül hozzájárul az érintett országok fejlődéséhez – szögezte le a tárcavezető. Mint fogalmazott,

ezek döntően a közlekedési infrastruktúrát, az ipari termelést és a megújuló energiát érintő fejlesztésekhez kapcsolódnak, amelyek napjainkban is meghatározók a gazdaságfejlesztési törekvésekben.

Az EDB működési területe jelenleg hat államra – Oroszországra, Kazahsztánra, Örményországra, Fehéroroszországra, Kirgizisztánra és Tádzsikisztánra – terjed ki.

Varga Mihály a magyarországi befektetői környezetet ismertetve kifejtette:

  • Magyarország jelenleg az Európai Unió leggyorsabb ütemben bővülő gazdasága,
  • a GDP arányos államadóssága évről évre csökken,
  • vállalkozásbarát adó- és támogatási rendszert folytat,
  • egyben Európa egyik legbiztonságosabb országa.

Mint mondta: a politikai stabilitás és a kiszámítható gazdaságpolitika eredményeként a beruházási ráta a tavalyi 25 százalék után idén megközelítheti a 30 százalékot.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×