INFORÁDIÓ 
2020. augusztus 6. csütörtök
Berta, Bettina

dohány

cigaretta

adó

jövedéki adó

Aki dohányzik, most megkapja a feketelevest

Aki dohányzik, most megkapja a feketelevest

Infostart

Az euróhoz képest legyengült forint még úgy is megdrágítja a cigarettát, hogy a kormány még neki sem gyürkőzött a dohány jövedékiadó-emelésének.

A kormány nekidurálja magát a dohánytermékek jövedékiadó-emelésének - amit az unió is előír -, azonban a forintgyengülés még ennél is korábban érkezik a dohányosoknak rossz hírként - derül ki a Napi.hu cikkéből.

Az uniós előírás szerint egyébként 1000 száz szálanként 90 euró adótartalomnak kell lennie a cigarettán, plusz el kell érnie a súlyozott átlagár 60 százalékát - ehhez brutális drágítás kell. Ha nincsenek meg ezek a feltételek, a 115 eurós, 1000 szálra vonatkozó ár is elég, és akkor mindegy, mekkora hányad az adótartalom.

A Napi.hu beleállt a cigimatekba: 2019 elején a jövedéki adó fix része 18 200 forint volt, a százalékos arány pedig a súlyozott átlagár 24 százaléka, de legalább 31 200 forint. Így épült fel egy doboz cigaretta ára.

A kormány adócsomagjából tudjuk, hogy 2021 januárjára a jövedéki adó fix része 22 800 forint lesz és az átlagár 22 százaléka, de legalább 35 800 forint. Ha a gyártás, szállítás és a nagykereskedői árrést változatlannak tekintjük (amely nem túl életszerű), akkor pusztán ezek az emelések is több mint 150 forintos drágulást eredményeznek, miközben a százalékos arány alig emelkedik, mintegy 57,7 százalékra.

Ezt továbbszámolva kiderül, hogy ha valóban 60 százalékos arányt szeretnénk elérni, úgy, hogy a trafikok és az ellátó is megkapja a saját 13 százalékát, akkor egy doboz cigarettának mintegy 1800 forintba kellene kerülnie.

Ezzel szemben áll a 115 eurós lehetőség, ami még az elszállt árfolyam mellett is vállalható drágítással elérhető, igaz, az euró drágulása miatt a cigarett is többel fog drágulni, dobozonként tehát csak az árfolyam miatt 27,5 forinttal fizetnek többet a cigarettázók.

A probléma a tankolóknál is élő, a benzin adótartalmát körülbelül 60 forinttal kéne emelni a jelenlegi árfolyamon.

Nyitókép: Pixabay
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018