INFORÁDIÓ 
2020. április 10. péntek
Zsolt

forint

bevonás

mnb

posta

Még nem késő pénzt csinálni a bevont lila ötszázasból és a zöld ezresből

Még nem késő pénzt csinálni a bevont lila ötszázasból és a zöld ezresből

InfoRádió

Pénteken lehetett utoljára névértéken beváltani az 1999-ben bevont forint bankjegyeket. A Magyar Nemzeti Bank pénztáránál az utolsó napon senki nem jelentkezett, hogy beváltsa a régi bankókat, de a postai úton szombaton feladott címleteket még beváltja a jegybank – közölte az MNB készpénzlogisztikai igazgatója.

Két, régóta nem használt címletünknek, a lila színű, Ady Endrét ábrázoló 500 forintosnak, valamint a zöld színű, Bartók Bélát ábrázoló 1000 forintosnak az elévülési határnapja közeleg – ismertette Pataki Tibor az InfoRádiónak. A pénteki napon a Magyar Nemzeti Bank lakossági pénztárában még be lehetett váltani az ilyen bankjegyek, a szombati napon már csak postai úton lehet eljuttatni a jegybank részére, amit téríteni fognak, hétfőtől azonban értéküket vesztik.

A 20 évvel ezelőtt bevont címletek miatt az utóbbi időkben már nem jelentkeztek túlzottan sokan a jegybank pénztáránál, a készpénzlogisztikai igazgató elmondása szerint pénteken például egy árva lélek sem, ami azt mutatja, hogy az elmúlt két évtized elegendő lehetett arra, hogy akinek ilyen bankjegyekben volt félretett pénze, az is beváltsa.

Miután az elévülés napjától, hétfőtől kezdve az említett bankóknak "csupán" gyűjtői értékük marad,

egyáltalán nem mindegy, hogy milyen az állaguk,

vagyis, hogy gyűröttek-e, vagy esetleg a nyomdai tiszta minőséghez közelítenek, jegyezte meg Pataki Tibor, bár utóbbiból vélhetően napjainkban kevés marad. Azoknak, akinek azonban nincsenek gyűjtői elképzelései, azt tanácsolja, inkább adják postára szombaton.

A bankjegynek egyébként számos olyan tulajdonsága lehet, amely nagyban növelheti az értékét egy gyűjtő számára. Ilyen lehet a kibocsátási éve, a sorszámának a végződése, esetleg a betűjele, sorolta a szakember, aki azt is megjegyezte, könnyen előfordulhat, hogy valakinek olyan 500-as, 1000-es van a birtokában, amelynek a gyűjtői értéke jelentősebb már a névértékénél.

Nyitókép: Wikipedia

Kapcsolódó hang

Két, régóta nem használt címletünk elévülési határnapja közeleg
 


A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018