INFORÁDIÓ 
2020. július 15. szerda
Henrik, Roland

munkaerőhiány

turizmus

balaton

vendéglátás

bérezés

szezon

A Balaton nem képes versenyezni a riválisaival, és ezen nehéz változtatni

A Balaton nem képes versenyezni a riválisaival, és ezen nehéz változtatni

Infostart / InfoRádió - Sipos Ildikó

Továbbra is súlyos a munkaerőhiány a turisztikai ágazatban és a vendéglátásban a Balaton térségében – állapította meg az Alternatív Gazdasági és Demográfiai Fejlesztési Központ kutatása.

A magyar gazdaság teljesítménye az utóbbi jó pár évben kiemelkedő irányt mutatott, ezt azonban beárnyékolja, hogy egyúttal növekszik a szakemberhiány is. A magyar fiatalok elvándorlása nem új keletű jelenség, húsz évnél is régebb óta tartó folyamat, aminek a mértéke egyébként nem kiemelkedő kelet-európai szinten, emelte ki Korona Péter elnök.

Komoly gondot jelent, hogy a balatoni vendéglátásban elvárt német

nyelvtudással, valamint a szakmai tapasztalattal rendelkező dolgozókat az osztrák és a német turisztikai cégek, szállodák és éttermek is előszeretettel alkalmazzák, természetesen két-háromszor magasabb bérezéssel,

Annak pedig, aki nem szeretne külföldre menni, megvan a lehetősége, hogy Budapesten dolgozzon, ahol 365 napból áll a turisztikai szezon - tette hozzá a szakember.

Úgy látják, fogalmazott az elnök, hogy a színvonal emelésével és a szezon meghosszabbításával orvosolható lenne a probléma, illetve a balatoni régió próbáljon jobban koncentrálni – a turisztika mellett – más gazdasági területek kiemelt fejlesztéseire.

Nyitókép: Pexels

Kapcsolódó hang

A balatoni turizmus gondjai
 
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018