eur:
394.02
usd:
364.85
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Nyitókép: Wikipédia/Henry Kellner

Forradalmi változás jön az elektromos autóknál, itt az új európai modell

A müncheni Sono Motors egy olyan villanyautót tervez piacra dobni, amely ki tudja segíteni a lemerülés szélén álló társait, és a külseje tele van napelemekkel.

A vállalat munkatársai a közelmúltban elkészült első prototípusokkal már többször is átszelték Európát. A Svédországban gyártandó Sono Sionra eddig már több mint 10 ezer előrendelés érkezett - írja a HVG.

Az elektromos autó 4,29 méter hosszú, 1,83 méter széles, 650 literes csomagtartóval rendelkezik és külsejét 248 napcella borítja, amelyek segítségével naponta több mint 30 kilométernyi hatótávolság nyerhető úgymond teljesen ingyen.

Gyorstöltéssel 30 perc alatt 80 százalékosra tölthető a 35 kWh kapacitású és 251 kilogrammos akkumulátor,

ami 276 kilométeres hatótávolságot biztosít, de városi körülmények mellett akár 505 kilométert is képesek lehetünk megtenni.

Forrás: Sono Motors
Forrás: Sono Motors

A meghajtásról egy 163 lóerős, 290 Nm nyomatékú villanymotor fog megbújni, 140 km/h végsebességet biztosítva a közlekedéshez.

A Sono Sion nemcsak felvenni, hanem leadni is képes töltést,

vagyis a tulajdonosa egy kis energia átadásával kisegítheti a teljes lemerülés szélén álló villanyautós társait.

A sorozatgyártás várhatóan 2020 második felében kezdődik meg, az autó alapára 25 500 euró (8 millió forint) lesz.

Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.

MNB: megnőtt a forint inflációra gyakorolt hatása

A korábban vártnál mérsékeltebb növekedés, alacsonyabb, de az év közben kissé emelkedő infláció vár a magyar gazdaságra az idén – derül ki a Magyar Nemzeti Bank inflációs jelentéséből, amely 2025-re vetíti előre a 3 százalékos inflációs cél elérését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×