eur:
393.19
usd:
367.87
bux:
66054.22
2024. április 24. szerda György
Nyitókép: Pixabay

Több tucat magyar multi születését segíthetik uniós felhívások

A magyar tulajdonú középvállalatok megerősítését és kiemelését szolgáló felhívások a 2021–2027-es fejlesztési ciklusnak is hangsúlyos elemei lehetnek.

A versenyszféra szerkezetváltozását mozdíthatják elő a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív programon (Ginop) belül induló Magyar multi programok - mondta a Világgazdaságnak Essősy Zsombor, a MAPI Magyar Fejlesztési Iroda Zrt. vezérigazgatója.

A két új, együttesen 14,17 milliárd forint keretű felhívás tervezetét a napokban bocsátották társadalmi egyeztetésre, az észrevételeket, javaslatokat e hét vasárnapjáig várja a kiíró.

A cél, hogy önálló multivá erősödhessenek

A programok célja, hogy a hazai tulajdonú középvállalatok megerősödhessenek annyira, hogy végül a nemzetközi piacon terjeszkedve maguk is multinacionális termelőkké, szolgáltatókká váljanak, és ne kelljen nagy nyugat-európai cégek alá betagozódniuk. A vezérigazgató erre a legnagyobb esélyt az autóipari beszállítók önállósodása mellett az elektronikai és az élelmiszeripari cégekben látja.

Bár a Pénzügyminisztérium célja, hogy legyen minimum 100-130 erre alkalmas piaci szereplő, jó ha akad 60-80.

Közülük minden másodiknak lesz esélye multivá növekedni, feltéve, hogy már 2-4 éven belül képesek részeredményeket felmutatni - vélekedett Esőssy Zsombor.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor a Szakma Sztár fesztiválon: "ha csinálsz valamit, csináld világszínvonalon, ez rám is vonatkozik"

Nehéz ugyan szerinte kisilabizálni, hogy mit hoz a jövőt, de a kormány segít abban az MKIK-val összefogásban, hogy megfelelő, korszerű, időt álló képzésben részesülhessenek a fiatalok egy veszélyes világban is - mondta a miniszterelnök egy fiatalok szakmaválasztását segítő fesztivál szónokaként.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×