INFORÁDIÓ
2021. július 29. csütörtök
Flóra, Márta

nemzeti agrárgazdasági kamara

dinnye

jelölés

kampány

gyümölcs

Ne maradjon otthon a mobil dinnyevásárláskor

Ne maradjon otthon a mobil dinnyevásárláskor

InfoRádió

Dinnyejelölő kampány indul a jövő héttől Magyarországon azzal a céllal, hogy a fogyasztók biztosak legyenek abban, hogy hazai dinnye kerül az asztalukra – tájékoztatta az InfoRádiót Mártonffy Béla, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara kertészeti és beszállítói osztályának vezetője.

Az agrárkamara évek óta küzd azzal, hogy az importot és a magyar dinnyét meg lehessen különböztetni, és a fogyasztó számára ne csak a kóstolás után, hanem már a vásárlás alkalmával kiderüljön, melyikről van szó – fogalmazott Mártonyffy Béla az InfoRádiónak.

Ennek érdekében a kamara a Magyar Dinnyetermelők Egyesületével közösen azoknak a hazai termelőknek a gyümölcseit, akik részt kívánnak venni a programban,

emblémával látja el, a fogyasztók pedig ennek segítségével, egy telefonos applikáción keresztül tájékozódhatnak a dinnyét érintő "összes fontos információról"

– ismertette a szakember.

"Úgy gondolom, hogy a minőséget bizonyítani is kell. Nem szépnek kell látszani, hanem jónak is kell lenni" – emelte ki Mártonffy Béla, aki szerint a jelölés nagyon komoly változást fog hozni az importtal szemben. Azt szeretnék elérni, hogy a külföldi árut minden évben júniusban leváltsa a magyar dinnye.

Az agrárkamara bízik benne, hogy amint a program beindul, és jó példával szolgál, a termelők nagy tömege csatlakozik majd a kezdeményezéshez. "Nagy változást fog hozni, mind a termelés minőségében, mind a fogyasztás bizalmi hátterében: már eddig is tapasztalhatta a magyar fogyasztó, hogy milyen kitűnő a magyar dinnye, de most ezt igazolni is lehet" – tette hozzá Mártonffy Béla.

Az osztályvezető arról is beszámolt: Békésben, Baranyában, Hevesben és Tolnában

már bőségesen szedik a dinnyét, ami a piacokra is eljutott, kiváló minőségben, elfogadható áron.

"Egy kis késéssel utolérte magát a magyar dinnyetermelés" – fogalmazott. Mint fogalmazott, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében mindig később indul a szezon, ott augusztusra várják a szedés kezdetét.

Mártonffy Béla azt viszont kifogásolta, hogy a magyar gyümölcs megjelenésekor egyes áruházláncok akciózásba kezdtek, ami se nekik, se a termelőknek, se a fogyasztók nem jó hosszútávon.

A hazai mennyiséget 180-200 ezer tonnára becsülik előzetesen; lényegesen több lesz a tavalyinál, bőségesen fedezi majd a hazai igényt és várhatóan kielégíti az exportot is.

Nyitókép: Pixabay.com

Kapcsolódó hang

Jövő héttől jelölés a magyar dinnyén
 
A minőség kiváló és a mennyiség is jobb, mint tavaly volt
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018