eur:
393.02
usd:
366.91
bux:
66799.54
2024. április 26. péntek Ervin
Nyitókép: pixabay

Csökkentené az extra banki terheket a Magyar Bankszövetség új elnöke

A digitalizációt és a nemzetközi kapcsolatokat is erősítené Becsei András, aki az azonnali átutalás elhalasztásának okairól is beszélt az InfoRádió Aréna című műsorában.

Több európai multinacionális bank gondolja úgy, hogy a magyarországi jelenlét fontos hídfőállás - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Becsei András, a Magyar Bankszövetség frissen megválasztott elnöke, az OTP Jelzálogbank vezérigazgatója.

Azokkal az országokkal, amelyekből érkeztek ide bankok, lényegesen jobb a kapcsolat

- tette hozzá Becsei András, aki arról is beszélt, hogy vannak bankok, amelyek érdeklődnek Magyarország iránt, példaként a távol-keleti országokat említette, amelyek közül több fióktelepeket hoz létre Magyarországon, vagy önálló online bankot működtet itt. Bizonyos szegmensre fókuszáló pénzintézetek is érkeznek, ugyanakkor a bankszövetség elnöke szerint nem biztos, hogy ez az átlagember számára annyira látható lesz.

Az azonnali átutalás elhalasztásáról a Magyar Bankszövetség elnöke azt mondta, szerinte a szereplők készen állnak a bevezetésére, ugyanakkor

ez egy gyorsan végrehajtott fejlesztés, amelynek nagyon üzembiztosnak kell lennie, svájci óra pontossággal kell működnie,

tehát itt a biztonságra való törekvés indokolta a halasztást, amely visszatekintve lehet hogy túlbiztosításnak tűnik majd, de inkább vállalták ezt, minthogy ne működjön jól a fejlesztés, amely Becsei András szerint akár új pénzügyi kultúrát is hozhat.

A bankszövetség elnöke megerősítette, hogy a bankok már megkezdték kiküldeni a változó kamatozású jelzáloghitellel rendelkező ügyfeleik számára személyre szóló ajánlatukat.

"Vannak, akik már megkapták az ajánlatot, amely a következő hónapokban mindenkihez eljut.

A legveszélyeztetettebbeket hamarabb keresik meg, ők azok, akiknek 15 évnél hosszabb a futamidejük, ők vannak leginkább kitéve az árfolyam-ingadozásnak

- mondta Becsei András.

Potenciálisan minden második jelzáloghitelest érinthet a tájékoztatás, ennyien élhetnek majd valószínűleg a változtatással.

Három területen változtatna

Becsei András szerint a magyar bankrendszerben erősíteni kell a digitalizációt, mert egyre növekszik a tájékoztatók mennyisége. Példaként a jelzáloghiteleket említette, mint mondta, ha egy-két dokumentumot írásban kell leadni, akkor hiába rostálnak ki 32 másikat, ugyanolyan lassú lesz a rendszer, vagyis az egész folyamatot kell áttekinteni, és inkább arra fókuszálni, hogy jobban felkészítsék az ügyfeleket, hogyan néz ki egy-egy termék, mire érdemes figyelni.

A második változtatást igénylő terület szerinte a nemzetközi jogalkotásban való részvétel. Ezt azzal magyarázta, hogy nagyon meghatározóak azok az uniós irányelvek, amelyek általános érvényűek a tagállamok mindegyikére, ezért alapvetően befolyásolják a bankrendszerek működését, fejlődését, miközben nem veszik figyelembe az adott bankrendszer sajátosságait, képességeit. Becsei András szerint

meg kell találni a módját annak, hogyan tudják jobban felhívni a figyelmet a magyar bankrendszer sajátosságaira.

A harmadik szükséges változtatás a szakember szerint, hogy

csökkenteni kell az extra banki terheket.

Példaként a pénzügyi tranzakciós illetéket említette a szakember, illetve a banki különadót, amelynek csökkentésével szerinte nagyobb hitelezési aktivitás lenne generálható.

Becsei András egyébként úgy látja, hogy megerősödött bankok tanácsadói szerepe, míg a tényleges tranzakciók a digitális platformokon történnek.

Alább a teljes beszélgetést megtekintheti, meghallgathatja.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Reagál az OTP Csányi Sándor szavaira

Reagál az OTP Csányi Sándor szavaira

Gazdasági, a piaci folyamatokat esetlegesen befolyásoló adatok tekintetében ma érkezik itthon a MNB tavalyi utolsó negyedéves lakásárindexe, de az S&P Global Ratings hitelminősítői felülvizsgálata is kiemelkedő fontosságú esemény lesz: magyar szempontból azért is kulcsfontosságú az S&P osztályzata, mert a három nagy hitelminősítő közül jelenleg náluk a legrosszabb a besorolásunk, a BBB mínusz osztályzat egyetlen fokozattal van a befektetésre ajánlott kategória határa felett. Vállalati fronton ma is az amerikai gyorsjelentések lesznek a fókuszban, a héten a technológia szektor nagyágyúi közül többen jelentenek. A magyar piacon az OTP-re figyelhetnek elsősorban a befektetők, ma tartja közgyűlését a nagybank, ahol beszédet mond Csányi Sándor, a bankcsoport elnök-vezérigazgatója. A részvénypiaci folyamatokkal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×