eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Kombájnokkal aratják a búzát Somberek határában 2018. június 12-én. A szokottnál korábban indul a betakarítás az országban, a búza és az árpatermés várhatóan elmarad a tavalyitól, kukoricából és napraforgóból viszont akár rekordtermés is lehet.
Nyitókép: Sóki Tamás

Késik az aratás, és még mindig van egy nagy kérdőjel

Idén legalább két hetet csúszik az aratás, elsősorban azért, mert a hűvös május miatt még nem érett a termés. Az InfoRádióban nyilatkozó szakember arról is beszélt, hogy legalábbis kétesélyes a következő időszakban aratott gabona minősége.

Hagyományosan Péter, Pál napján kezdődik az aratás Magyarországon, de idén legalább két hetet fog csúszni az aratás - vélekedett az InfoRádióban Halmos Gábor, a Concordia Közraktár Zrt. vezérigazgatója. De a helyzet bizonytalan.

"Az elmúlt időszakban a hűvös május miatt nem érett be úgy a termés, ez késlelteti a dolgokat. Ugyanakkor

az eső miatt felázott a talaj, nem lehet rámenni a kombájnokkal.

Mindez alapján ítéljük úgy, hogy késni fog az aratás" - részletezte Halmos Gábor, aki közvetett jeleket is lát: a betakarítás előtt szoktak náluk raktárügyekben érdeklődni náluk, de most ezek az érdeklődések egyelőre késnek.

A minőség is többesélyes. Ha a következő időszakban száraz, napsütéses idő jön, jó minőségű termés lesz, magas sikértartalommal, ha viszont eső jön, az "kimossa a sikért" és a talaj laza is marad,

átlagos vagy az alatti termésre lehet számítani.

A nagyvilágban egyöntetűen jó a helyzet, Oroszországban, Ukrajnában és az Egyesült Államokban jó minőségű és bő a termés, hozzájuk képest a magyar esélyek mindenképpen rosszabbnak látszanak Halmos Gábor szerint.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×