eur:
393.38
usd:
367.83
bux:
66325.88
2024. április 24. szerda György
Nyitókép: Pixabay

Nyárra búcsút inthetünk a 400 forintos benzinnek

Pénteken újabb 2 forinttal csökkent a bezin ára, míg a gázolajé nem változott. Ezzel a benzin literenkénti ára csak júniusban már 32 forintot esett. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint minden befolyásoló tényező az üzemanyag árának mérséklődése felé mutat.

A hazai árak meghatározásának két alappillére a kőolaj világpiaci jegyzése, illetve a dollár/forint árfolyamának alakulása, mondta az InfoRádiónak Grád Ottó, aki szerint szerencsés helyzetben voltunk az utóbbi időben.

Május végén az Európában mértékadó kőolajtípus jegyzésértéke 72 dollár környékén mozgott hordónként, jelenleg 62 dolláron állunk, ami egy igen komoly, mintegy 20 százalékos árcsökkenés körülbelül 3 hét leforgása alatt. Emellett még a dollár átmeneti erősödése is megfordult, tette hozzá a szakember.

"Tehát mind a két befolyásoló paraméter az üzemanyag árának csökkenését támogató irányba mozdult el."

- mondta a főtitkár, aki arra számít, hogy emelkedik majd az üzemanyagfogyasztás, hiszen a kedvező értékeken felül indul a turistaszezon is, ami különösen a benzinfogyasztásra szokott kedvező hatással lenni. Nem beszélve arról, hogy péntektől 375 forint környéki áron lehet majd tankolni, tette hozzá.

"Nem az üzemanyag ára lesz a korlátja annak, hogy a nyáron megemelkedő turistaforgalomban a gépjárműhasználat is fontos szerepet kapjon" – fogalmazott.

Grád Ottó szerint a 60 dollár körüli árfolyam stabilnak tűnik, így ő arra számít, hogy a nyári időszakban már nem kell 400 forint fölötti üzemanyagáraktól tartani.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×