eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Csúnyán elveri az eső a magyar epret, és ez még nem minden

Idén a hazai epertermés egyharmada is kieshet, amennyiben folytatódik a csapadékos időjárás - mondta az InfoRádióban a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Országos Kertészeti osztályának vezetője, Mártonffy Béla. A cseresznyére is rájár a rúd.

A szabadföldi szamóca - amit mi, magyarok eperként ismerünk - mostanában kerül a piacra nagyobb tételben; sajnos a mostani időjárás nem kedvez neki - mondta az InfoRádióban Mártonffy Béla, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Országos Kertészeti osztályának vezetője.

"Nagyon nehéz lesz a minőséget megóvni, és a csomagolás sem segít" - tette hozzá.

Egyelőre nem tudni pontosan, mennyi fog kiesni az össztermésből, de a szakember azzal számol, hogy

jó esetben is búcsút kell inteni a szamócatermés harmadának.

"Pillanatnyilag elég jó minőség van, mert a fóliaházak alól jó szamóca kerül a piacra, de nyilvánvalóan a kereslet miatt elég komoly ára van" - vélekedett a kamarai osztályvezető.

Érdekes ugyanakkor, hogy a multinacionális kereskedelmi láncok most, a magyarországi szamócaszezon közepén hoznak be importot is, aminek nem tudni, mi lesz a vége.

Számításai szerint június közepéig lehet kapni magyar szamócát a boltokban.

A szamócának most száraz és napos időjárás kéne, de nem hőség.

A szakember figyelmeztet, a korai cseresznye minőségén is sokat rontott a csapadékos idő.

"A koraiak egyre-másra repednek, ezt már a kollégák folyamatosan jelzik. Később már jobb körülményekkel lehet számolni. Az lesz a megoldás, hogy

egy fedett helyszínen intenzív termelésre kell átállni"

- tette hozzá.

A cseresznyének ugyanolyan idő kéne, mint a szamócának.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×