eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Nyitókép: Pexels

Fogytán a magyar kőolaj stratégiai készlete is

Sajtóhírek szerint még mindig nem érkezik jó minőségű nyersanyag a Barátság vezetéken keresztül.

A Mol május 13-ig az ország biztonsági készleteiből felszabadított 400 ezer tonna több mint felét, 203 ezer tonnát már megvásárolta – közölte a Népszava megkeresésére az illetékes Magyar Szénhidrogén-készletező Szövetség (MSZKSZ). Ez számításaik szerint 12 napnyi behozatalnak felel meg.

A Mol legutoljára május elején jelezte, hogy a két nappal azelőtt az illetékes innovációs és technológiai miniszter által megvásárolhatónak nyilvánított biztonsági készletekből 150 ezer tonnát lefoglalt. A Mol az összesen 560 ezer tonnára rúgó biztonsági nyersolajkészletből 400 ezer tonnát köthet le. A lap számításai szerint ebből a finomító napi közel 17 ezer tonnát igényel, vagyis

a Mol lassan a teljes, felszabadított készletet felhasználja.

Mivel továbbra sem érkezik megfelelő minőségű kőolaj a Barátság-vezetékből, akár a fennmaradó biztonsági tartalék felszabadítása is napirendre kerülhet.

Arról, hogy mikor érkezhet megfelelő minőségű olaj a Barátság-vezetékből, ellentmondásosak a hírek. Míg a Mol az időpontot hétfőn e hétre ígérte, az orosz energiaügyi minisztérium szerdán a jövő hét elejét is lehetségesnek tartotta.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×