INFORÁDIÓ
2022. augusztus 14. vasárnap
Marcell

eper

szamóca

gyümölcs

Ez komoly: nem is eper, amit mi annak hiszünk

Ez komoly: nem is eper, amit mi annak hiszünk

Infostart

Most indul a hazai eperszezon - vagyis inkább a magyar helyesírás szabályait betartva: szabadföldiszamóca-szezon. A szakma azt is tudja, miért jobb az importnál a most érkező hazai.

Várhatóan a Magyarországon eperként ismert szabadföldi szamóca május közepén jelenik meg nagyobb mennyiségben a piacokon - olvasható az Agroforum.hu portálon megjelent agrárkamarai összefoglalóban.

A köznyelvben epernek hívott gyümölcs jelenleg görög, spanyol importként van jelen, de megjött már a magyar üvegházi is. A hazai szamóca ízében, állagában is nagyságrendekkel jobb a külföldről, több ezer kilométerről behozottnál - írja az összefoglaló. Továbbá a magyar szamóca nem olyan kemény, csészelevelei pedig frissebbek

Idén Magyarországon

jó-közepes termést várnak a szakemberek, június közepéig kitarthata a belföldi kínálat.

A FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács alelnöke azt mondta: a téli és a tavaszi fagyok idén nem okoztak érdemi kárt a szamócaültetvényekben, így a termelők az átlagos hozamú évekhez hasonlóan mintegy 15 ezer tonna szamócát takaríthatnak be, amennyiben az időjárás a következő hetekben sem rontja el a termést.

A magyar szamóca fogyasztói ára áprilisban kilogrammonként 2000-4000 forint között mozgott, míg a spanyol és görög importgyümölcs - mint minden évben - ennél jóval olcsóbban volt kapható. A vásárlók a magyar szamóca árának csökkenésére májusban, az alacsonyabb termelési költségű, szabadföldi szamóca megérkezésével számíthatnak. A napsütéses és kiegyenlített hőmérsékletű kora tavaszi időszaknak köszönhetően idén nagyon jó ízű termés áll a fogyasztók rendelkezésére.

Az országban megtermelt szamóca 90 százalékát belföldön fogyasztják el, 10 százalékot pedig az osztrák, a lengyel és a szlovák piac vesz fel. Ezzel szemben jelentős az ország importja, a magyar termés körülbelül felét teszi ki. Magyarország legnagyobb partnere Spanyolország, emellett olasz és görög szamóca is nagy mennyiségekben van jelen a kereskedelemben, de általában csak május közepéig.

A termelési adatok szerint a magyarországi szamóca-termőterület mintegy 800 hektár, amin évente – az időjárási viszonyok miatt változóan – 8-10 ezer tonna áru terem. Főbb termőterületeink Pest, Bács-Kiskun, Heves, Somogy valamint Szabolcs-Szatmár-Bereg és Győr-Moson-Sopron megye egyes részein találhatóak.

Ami valójában eper, az egyébként fán terem.

A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018