INFORÁDIÓ 
2020. augusztus 9. vasárnap
Emőd

afrikai sertéspestis

sertéshús

áremelkedés

Jelentősen megdrágulhat itthon a sertéshús

Jelentősen megdrágulhat itthon a sertéshús

Infostart

A fogyasztói árak fokozatos, de később akár robbanásszerű emelkedését is okozhatja az afrikai sertéspestis.

Mindeddig sikerült megakadályozni a fertőzés átterjedését a házisertésekre – idézte fel a Magyar Nemzet megkeresésére Kiss György, a Magyar Állattenyésztők Szövetségének társelnöke, a Magyar Fajtiszta Sertést Tenyésztők Egyesületének elnöke. Kedvezőtlennek nevezte, hogy

több elhullott vaddisznóban már kimutatták a vírust.

Világszerte eddig több száz millió sertést kellett levágni, túlnyomó többségüket úgy, hogy ugyan nem voltak fertőzöttek a vírussal, de a megelőzés miatt elkerülhetetlen volt a lépés. A világ­piac legnagyobb szereplője Kína, ahol a becslések szerint a teljes sertésállomány akár 15-20 százalékkal is csökkenhet. A hazai sertéstartóknak kedvező lehet, ha megnyílnak a kivitel előtt a távol-keleti, a kínai, a japán és a dél-koreai piacok.

Némiképp óvatosságra intő tényező, hogy

a betegség elleni védekezés rendkívül költséges, az állattartóknak szigorú előírásokat kell betartaniuk.

A fogyasztói árakban – szintén a világpiaci folyamatok miatt – a következő időszakban enyhe, majd a későbbiekben akár robbanásszerű áremelkedés is végbemehet.

Jelenleg még kitartanak a húsvéti raktárkészletek, a szereplők próbálják tartani a jelenlegi árakat. Ugyanakkor a járvány okozta piaci folyamatok jelentős árfelhajtó hatással bírnak. A magyar állattartók ezekből a folyamatokból akkor profitálhatnak, ha bővülnek az exportpiacok, és ha továbbra is sikerül féken tartani a járványt.

Az afrikai sertéspestis emberre nem jelent veszélyt, ám a sertésállományban rendkívül gyorsan terjed. A fertőtlenítés mellett a betegségben érintett állomány leölése elengedhetetlen a megelőzésben. Itthon a legnagyobb veszélyt és fertőzésforrást a turistaforgalom, az eldobált élelmiszerek jelentik.

Nyitókép: Pixabay
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018