eur:
392.73
usd:
366.36
bux:
66855.56
2024. április 26. péntek Ervin
Nyitókép: Pixabay

Jelentősen megdrágulhat itthon a sertéshús

A fogyasztói árak fokozatos, de később akár robbanásszerű emelkedését is okozhatja az afrikai sertéspestis.

Mindeddig sikerült megakadályozni a fertőzés átterjedését a házisertésekre – idézte fel a Magyar Nemzet megkeresésére Kiss György, a Magyar Állattenyésztők Szövetségének társelnöke, a Magyar Fajtiszta Sertést Tenyésztők Egyesületének elnöke. Kedvezőtlennek nevezte, hogy

több elhullott vaddisznóban már kimutatták a vírust.

Világszerte eddig több száz millió sertést kellett levágni, túlnyomó többségüket úgy, hogy ugyan nem voltak fertőzöttek a vírussal, de a megelőzés miatt elkerülhetetlen volt a lépés. A világ­piac legnagyobb szereplője Kína, ahol a becslések szerint a teljes sertésállomány akár 15-20 százalékkal is csökkenhet. A hazai sertéstartóknak kedvező lehet, ha megnyílnak a kivitel előtt a távol-keleti, a kínai, a japán és a dél-koreai piacok.

Némiképp óvatosságra intő tényező, hogy

a betegség elleni védekezés rendkívül költséges, az állattartóknak szigorú előírásokat kell betartaniuk.

A fogyasztói árakban – szintén a világpiaci folyamatok miatt – a következő időszakban enyhe, majd a későbbiekben akár robbanásszerű áremelkedés is végbemehet.

Jelenleg még kitartanak a húsvéti raktárkészletek, a szereplők próbálják tartani a jelenlegi árakat. Ugyanakkor a járvány okozta piaci folyamatok jelentős árfelhajtó hatással bírnak. A magyar állattartók ezekből a folyamatokból akkor profitálhatnak, ha bővülnek az exportpiacok, és ha továbbra is sikerül féken tartani a járványt.

Az afrikai sertéspestis emberre nem jelent veszélyt, ám a sertésállományban rendkívül gyorsan terjed. A fertőtlenítés mellett a betegségben érintett állomány leölése elengedhetetlen a megelőzésben. Itthon a legnagyobb veszélyt és fertőzésforrást a turistaforgalom, az eldobált élelmiszerek jelentik.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Ítéletet mondanak Magyarországról - Hogyan hat ez a forintra?

Ítéletet mondanak Magyarországról - Hogyan hat ez a forintra?

Az amerikai GDP adatok csütörtökön a forint piacán is nagyobb elmozdulásokat hoztak, a kezdeti gyengülést követően azonban gyorsan magára talált a hazai fizetőeszköz: az euróval szemben egy, a dollárral szemben pedig kéthetes csúcsra erősödött a magyar deviza. A pénteki nap is hozhat azonban nagyobb kilengéseket, ugyanis délután Amerikából fontos inflációs adat érkezik, emellett pedig este az S&P Global Ratings ismerteti új adósbesorolását Magyarországról.  Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×