Piactisztulást hozott az áfacsökkentés a sertéságazatban, ám a szereplők most kényszerhelyzetbe kerültek - jelentette ki a Éder Tamás, a Hússzövetség elnöke keddi húsvételei sajtótájékoztatóján. Mint a Világgazdaság beszámol, az elmúlt évben az élő sertés átlagára 11 százalékkal volt alacsonyabb, mint 2017-ben, de az is igaz, hogy a magyar átlagár egész évben ismét meghaladta az uniós szintet, ráadásul a magyar húsiparnak a nemzetközi versenytársak nagy többségénél drágább alapanyagból kell dolgoznia.
Megugrott egy sor költség, például a bérek emelkedése meghaladja a 10 százalékot, emelkedik az energia és a csomagolóanyagok ára is.
Közben az import nagy nyomás alatt tartja a hazai frisshús-piacot, az afrikai sertéspestis miatt pedig kiesett az export harmada.
A kiesett exportáru egy része belföldön kelt el, így a hazai értékesítés mennyisége 9,8 százalékkal nőtt.
Éder Tamás a helyzetet összegezve kényszerhelyzetnek nevezte az áremelést és megértést kért a kereskedelmi partnerektől és a fogyasztóktól.