eur:
390.9
usd:
360.09
bux:
73174.1
2024. július 27. szombat Liliána, Olga
Pixabay
Nyitókép: Pixabay

Magyarországon minden hetedik ember allergiás

Magyarországon elmarad az allergiások aránya az európai átlagtól, de fokozatosan nő a számuk, és egyre több allergiagyógyszer fogy.

Ősszel az Európai lakossági egészségfelmérés (ELEF) keretében feltérképezik a hazai lakosság körében az allergiás megbetegedéseket – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a Világgazdasággal. Az adatfelvétel a tagállamok számára kötelező, az Európai Unió azonban nem ad hozzá anyagi támogatást. A kérdezőbiztosok 2019. szeptember közepe és december közepe között tízezer személyt keresnek majd fel, a válaszadás önkéntes lesz, az első adatközlések 2020 májusára várhatók.

A lap emlékeztet: utoljára 2014-ben készült elemzés itthon a 15 éves és annál idősebb pollenallergiásokról. Akkor a szénanáthások aránya 14,7 százalék volt, míg az uniós átlag elérte a 17 százalékot.

Az őszi kérdőíveken nemcsak a szénanáthára, hanem az ekcémára és az ételallergiára vonatkozóan is tesznek fel kérdéseket.

A Világgazdaságnak nyilatkozó allergológusprofesszor, Nékám Kristóf kiemelte: a hazai egészségügyi ellátásban az allergológia háttérbe szorul. Nehéz megítélni az allergiások számát is, mivel a betegek egy része nem került be az ellátórendszerbe.

Egyes becslések szerint körülbelül kétmillió allergiás ember él Magyarországon. A forgalmi adatok szerint

az utóbbi öt évben 6,5 százalékkal emelkedett az allergia tüneteinek enyhítésére gyógyszert szedők száma.

Orrfolyás és szemviszketés esetén a vényköteles termékekre – melyeket a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) havi 430–600 forinttal támogat – átlagosan havonta 1400–1730 forintot költöttek a betegek. A vény nélküli készítmények 920–1450 forintba kerülnek.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.29. hétfő, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
Nagyot mentek az amerikai tőzsdék

Nagyot mentek az amerikai tőzsdék

Felemás hangulatban telt a kereskedés reggel Ázsiában, de az európai tőzsdéken már látszik némi hangulatjavulás a hét korábbi részében látott eséshez képest. Megérkeztek ma a havi amerikai PCE-adatok, amelyek a várakozásoknak megfelelően az infláció további lassulását mutatták, ám mivel a tegnap megjelent második negyedéves adat már magában foglalta a júniust is, így nagy meglepetése nem lehetett számítani.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×