eur:
394.01
usd:
363.56
bux:
66169.03
2024. március 2. szombat Lujza
Pixabay
Nyitókép: Pixabay

Magyarországon minden hetedik ember allergiás

Magyarországon elmarad az allergiások aránya az európai átlagtól, de fokozatosan nő a számuk, és egyre több allergiagyógyszer fogy.

Ősszel az Európai lakossági egészségfelmérés (ELEF) keretében feltérképezik a hazai lakosság körében az allergiás megbetegedéseket – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a Világgazdasággal. Az adatfelvétel a tagállamok számára kötelező, az Európai Unió azonban nem ad hozzá anyagi támogatást. A kérdezőbiztosok 2019. szeptember közepe és december közepe között tízezer személyt keresnek majd fel, a válaszadás önkéntes lesz, az első adatközlések 2020 májusára várhatók.

A lap emlékeztet: utoljára 2014-ben készült elemzés itthon a 15 éves és annál idősebb pollenallergiásokról. Akkor a szénanáthások aránya 14,7 százalék volt, míg az uniós átlag elérte a 17 százalékot.

Az őszi kérdőíveken nemcsak a szénanáthára, hanem az ekcémára és az ételallergiára vonatkozóan is tesznek fel kérdéseket.

A Világgazdaságnak nyilatkozó allergológusprofesszor, Nékám Kristóf kiemelte: a hazai egészségügyi ellátásban az allergológia háttérbe szorul. Nehéz megítélni az allergiások számát is, mivel a betegek egy része nem került be az ellátórendszerbe.

Egyes becslések szerint körülbelül kétmillió allergiás ember él Magyarországon. A forgalmi adatok szerint

az utóbbi öt évben 6,5 százalékkal emelkedett az allergia tüneteinek enyhítésére gyógyszert szedők száma.

Orrfolyás és szemviszketés esetén a vényköteles termékekre – melyeket a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) havi 430–600 forinttal támogat – átlagosan havonta 1400–1730 forintot költöttek a betegek. A vény nélküli készítmények 920–1450 forintba kerülnek.

Címlapról ajánljuk
Életbe lépett az EU legszigorúbb idegenrendészeti szabályrendszere

Életbe lépett az EU legszigorúbb idegenrendészeti szabályrendszere

Március elsejétől kell alkalmazni Magyarországon az új idegenrendészeti szabályrendszert, amely január elején lépett hatályba. A törvény célja az, hogy migránsok még vendégmunkásként se érkezhessenek hazánkba, akik pedig itt vannak, azok ne vehessék el a magyarok munkáját.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.04. hétfő, 18:00
Kovács Zsolt
öngondoskodásért felelős miniszteri biztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×