eur:
395.03
usd:
365.46
bux:
65440.33
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Kivonulhat Magyarországról a Spar - reagált a cég

Lapértesülés szerint a magyar piacról való kivonulással, illetve román és ukrán vendégmunkások alkalmazásával fenyegette meg munkavállalóit a Spar üzletlánc vezetősége, miután kirobbant a vállalatnál a bérvita.

Elmérgesedni látszik a bérvita a Spar üzletláncnál - írja a Magyar Nemzet. A lap korábban azt közölte, hogy miután felügyeleti eljárást kezdeményeztek az alapbérek jogszerűtlen megállapítása miatt, össztűz alá vették a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének (KDFSZ) tisztségvise­lőit a multinacionális kereskedelmi cég képviselői, mondván, valótlanságokat állítanak a sajtónak, a hivatali feljelentés miatt pedig súlyos következményeket helyeztek kilátásba.

Legutóbbl azt a fenyegetést kapták, hogy amennyiben nem állnak le az ügyben, a vélelmezhetően több millió forintnyi elmaradt bérkifizetés, illetve a feltételezett jogszabálysértés miatti elmarasztalás következtében elhagyhatja Magyarországot a Spar áruházlánc – mondta a Magyar Nemzetnek a KDFSZ elnöke.

Bubenkó Csaba hozzátette: azt is megemlítették a Spar helyi vezetői, hogy a magyar munkavállalók helyett majd a kisebb fizetéssel is megelégedő ukrán és román vendégmunkásokat állítanak be a raktárakba dolgozni.

A KDFSZ jogásza a lapnak elmondta: hamarosan kezdődik a munkaügyi felügyeleti eljárás, erről az illetékes kormányhivatal tájékoztatta az ügyvédet. Emellett adóigazgatási hatósági eljárást is kezdeményeznek a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál a kormányrendeletben előírt garantált bérminimumnál alacsonyabb alapbérek miatt, amelyek után vélhetően nem a megfelelő összegben teljesítette a munkáltató a foglalkoztatáshoz kapcsolódó adó- és járulékkötelezettségeket.

Az ügyvéd szerint az sem jogszerű, hogy a cikk megjelenése után név szerint megnevezték a Spar üllői bázisán összehívott állományi gyűlésen azt a munkavállalót, akinek ügyében már felszólítást küldtek a cégnek.

Adatvédelmi szempontból aggályos lehet ez az eljárás – mondta, majd hozzátette: emiatt az Egyenlő Bánásmód Hatóságnál és az adatvédelmi hivatalnál is bejelentést tesznek. Azóta újabb munkavállalók ügyében küldtek ügyvédi felszólítást a Sparnak, mert többeket érint a bérvita, és valamennyiük képviseletét vállalja a KDFSZ.

A Magyar Nemzet cikke szerint a cég anyaországában egy 35 éves, tíz év szakmai tapasztalattal, évi 24 nap szabadsággal rendelkező munkavállalónak targoncás munkakörben heti negyvenórás munkáért alapbérként havi 2170 eurót, vagyis mai értéken számolva több mint 683 ezer forintot számolnak el, míg a különféle pótlékokkal együtt ebben a munkakörben az átlagos kereset 2870 eurót, azaz több mint 904 ezer forintot tesz ki.

Reagált a Spar

A SPAR Magyarország az alábbi közleményt küldte a HVG szerkesztőségének:

"Megvédjük a dolgozóinkat!

• Le kell szögeznünk, hogy a SPAR Magyarország nem vonul ki Magyarországról. Elkötelezettek vagyunk a magyar piac iránt, melyet mi sem mutat jobban, mint az, hogy az idei beruházási keretünk meghaladja a 26 milliárd forintot.

• A SPAR visszautasítja, hogy a KDFSZ képviselőit, vagy bármilyen szakszervezeti tagot vagy tisztségviselőt zaklatott volna. A SPAR Magyarországnál a KDFSZ egyébiránt nem reprezentatív szakszervezet, Kollektív Szerződés kötésére nem jogosult.

• A KDFSZ által a SPAR-ra irányuló lejárató kampány a dolgozóink szerint félelmet és feszültséget kelt, mely gátolja a nyugodt munkavégzést. A KDFSZ iránti munkavállalói bizalomvesztésnek köszönhetően a Szakszervezetnek olyannyira beszűkült Magyarországon a mozgástere, hogy a tagtoborzás terén már csak etikátlan eszközöket tud alkalmazni, melytől a SPAR mindenkor elhatárolódik.

• A szakszervezetek tagtoborzását a SPAR mindenkor támogatja, a szakszervezeti tagságról minden esetben a dolgozók szabadon, saját akaratokból dönthetnek és ez igaz akkor is, ha valaki saját akaratából elhagyja a szakszervezetek bármelyikét.

• Nincs bérvita a SPAR-nál, a vállalatnál elérhető legalacsonyabb alapbér 220 ezer forint, mely több mint 12 százalékkal magasabb, mint a jelenben elérhető garantált bérminimum. Ezen felül egyedülálló módon 13. havi juttatást is biztosítunk a munkatársaink számára. A targoncavezetők 2018-ban pótlékok és egyéb juttatások nélkül havonta átlagosan bruttó 367.447.- Ft-ot kerestek.

• A SPAR egyedülálló a piacon azzal, hogy saját dolgozókat foglalkoztat logisztikai szervezetében, stabilitást biztosítva ezzel a munkavállalók részére a bejelentett munkahely, a magas színvonalú bérek és a hosszútávú megélhetés tekintetében, melyet munkatársaink pozitív véleménye is visszaigazol.

• A SPAR mind a 13 ezer munkavállalója bejelentett, tiszta, átlátható jogviszonnyal rendelkezik, akik után a vállalat az adó- és járulékfizetési kötelezettségeit mindenkor, időben, hiánytalanul teljesíti. Munkavállalóink iránti elkötelezettségünket mi sem mutatja jobban, mint az idei évben végrehajtott 7,5 milliárd forintos bérfejlesztés, mely szintén egyedülálló a magyar piacon.

• Azonnali hatállyal elindítjuk a szükséges jogi eljárásokat a KDFSZ vezetője és megbízott ügyvédje ellen, mert a SPAR Magyarország nem tud azonosulni olyan lejárató kampánnyal, ahol a KDFSZ a SPAR munkavállalóit eszközként használja saját céljai eléréshez. Minden erőnkkel azon fogunk dolgozni, hogy megvédjük munkatársainkat és biztosítsuk a feltételeket a nyugodt munkavégzéshez."

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 10:22
×
×
×
×