eur:
394.05
usd:
365.71
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Róma, 2018. május 21.2018. március 1-i kép Giuseppe Conte 54 éves olasz jogászról egy politikai rendezvényen Rómában. Luigi Di Maio, az Öt Csillag Mozgalom (M5S) párt vezetője május 21-én bejelentette, hogy az M5S és a Liga Contét javasolja közös miniszterelnök-jelöltként. (MTI/AP/Alessandra Tarantino)
Nyitókép: Alessandra Tarantino

Fontos döntést hoz Olaszországról az Európai Bizottság

 Az Európai Bizottság megkapta határidőre a római kormány levelét, amelyben Olaszország válaszol a jövő évi büdzsével kapcsolatos brüsszeli aggályokra.

Az Európai Bizottság szóvivője, Margarítisz Szkínász elmondta, hogy a bizottság tagjai kedden megvitatják az ügyet, és utána döntenek arról, hogy miként járjanak el.

Olaszországnak hétfő délig kellett válaszolni a jövő évi büdzsével kapcsolatos brüsszeli aggályokra. A levélben Giovanni Tria olasz gazdasági miniszter azt írta: "tisztában vannak vele, hogy olyan költségvetés-politikai utat választottak, amely nincs összhangban az európai uniós szabályokkal".

Az olasz kormány elődjénél lényegesen nagyobb költségvetési hiánycélt tűzött ki a következő három évre, és ezzel konfrontációs pályára helyezkedett az Európai Bizottsággal szemben, nyugtalanságot okozva egyúttal a pénzügyi befektetők körében.

Az Európai Bizottság nagyobb költségvetési szigort vár Olaszországtól, az olasz kormány azonban ragaszkodik választási ígéreteihez, amelyek megvalósításához költekezésre van szükség.

A politikai konfliktus miatt a piaci szereplők egyre jobban aggódnak az olasz államadósság helyzete, illetve az ország euróövezeti tagsága miatt, ez pedig megrengette a piacokat - írja elemzésében a Portfolio.hu.

Közben Giuseppe Conte olasz kormányfő is igyekezett nyugtatni a kedélyeket hétfői római sajtótájékoztatóján. Arról beszélt, hogy a jövő évi, 2,4%-os hiánycél egy felső határ, vagyis nem feltétlenül lesz ilyen magas a deficit, emellett lehetséges, hogy a tervben szereplő intézkedéseket csak késleltetve, lassabb ütemezés mellett vezetik be.

"Olvassanak a számról: Olaszország nem fog kilépni az euróövezetből"

- mondta az olasz kormányfő, hogy megnyugtassa a befektőket, miután arra is ígéretet tett, hogy az államadósság nem a kormán által tervezett mértékben csökken, készek további intézkedéseket hozni.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

Az Európai Bizottság két ügyben is kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen a közbeszerzésre vonatkozó uniós jogszabályok megsértésére hivatkozva még tavaly év végén, amelyek heteken belül új szintre léphetnek. A Portfolio uniós döntéshozóktól úgy értesült, hogy több esetben látnak még kételyeket a magyar közbeszerzési rendszert illetően, így valószínűleg további egyeztetésekre lesz szükség, ezek után májusban felszólítást küldhetnek, hogy ne citálják Magyarországot az Európai Unió Bírósága elé.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×