eur:
394.4
usd:
370.17
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Az Agro Boy Kft. és a Solaria Kft. által megépített egyik naperőműpark Nagykanizsa határában az átadás napján, 2018. augusztus 17-én.
Nyitókép: MTI / Varga György

Itt vannak az első magyar "családi" napelemparkok - fotók

Félezer háztartás egész éves villamosenergia-igényét képes előállítani a most átadott két, családi vállalkozásban, uniós támogatással megvalósult napelempark.

Az előző európai uniós pénzügyi ciklus 760 milliárd forintos keretéhez képest kétszer annyi pályázati forrás áll rendelkezésre a jelenlegi ciklusban a megújuló energia termelésével kapcsolatos beruházásokra - mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti államtitkára Nagykanizsán.

Cseresnyés Péter két, családi vállalkozásban megvalósított napelempark avatásán beszélt arról, hogy a megújuló energiát termelő beruházások pályázati támogatása nemcsak vállalkozások, de magánszemélyek számára is elérhető.

Tagállami vállalások

Az államtitkár emlékeztetett: az Európai Unió tagállamai 2020-ig vállalták, hogy a felhasznált energia legalább 13 százalékát megújuló energiaforrásokból fedezik.

Magyarország ezt a vállalást 2016-ban túlteljesítette, már akkor meghaladta ugyanis a 14 százalékot a megújuló energia aránya.

A kormány célkitűzéseinek megfelelően az ITM folyamatosan keresi azokat a technológiai és támogatási lehetőségeket, amelyek ezt az arányt még tovább javítják. Nem mindegy ugyanakkor, hogy milyen területen valósulnak meg a nagykanizsaihoz hasonló beruházások, itt ugyanis nem értékes termőföldön, hanem egy másra nem hasznosítható területen épült meg a kettős beruházás - említette Cseresnyés Péter.

Két napelempark, 500 háztartás

Rétházi Csaba, az Agro Boy Kft. ügyvezetője az átadáson arról beszélt a mintegy 400 millió forintos, saját tőkéből és hitelből megvalósított két napelempark együttesen 500 kilowatt termelési kapacitású, azaz évente nagyjából 500 háztartás teljes villamosenergia-igényét képes előállítani.

Nagykanizsa, 2018. augusztus 17.
Az Agro Boy Kft. és a Solaria Kft. által megépített egyik naperőműpark Nagykanizsa határában az átadás napján, 2018. augusztus 17-én.
MTI Fotó: Varga György
Az Agro Boy Kft. és a Solaria Kft. által megépített egyik naperőműpark Nagykanizsa határában (MTI Fotó: Varga György)

A fia által vezetett Solaria Kft.-vel közösen mintegy háromhektáros területen összesen több mint 4000 napelemtáblát helyeztek el. A két naperőműparkot napokon belül rákapcsolják az E.ON energiahálózatára - mondta az ügyvezető.

Dénes Sándor polgármester (Fidesz-KDNP) arról beszélt, hogy a Nap még ötmilliárd évig biztosít energiát a Földnek, ezt pedig ki kell használni. Nagykanizsán egyebek között oktatási intézmények, a kórház és a polgármesteri hivatal tetején is szereltek fel napelemtáblákat, amelyek segítségével a villamosenergia-költségekben jelentős, akár 40 százalékos költségmegtakarítást érhetnek el.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×