eur:
393.81
usd:
368.22
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György

Büntetett a jegybank

Jogosulatlan követelésvásárlás miatt kell fizetnie egy ingatlanhasznosító cégnek.

A Magyar Nemzeti Bank 7,5 millió forint bírságot szabott ki az Ingatlan Hasznosító és Befektető Ingatlanbankár Kft.-re engedély nélküli követelésvásárlási tevékenységért, emellett azonnali hatállyal megtiltotta a jogosulatlan tevékenység folytatását.

A jegybank közleménye szerint a megbírságolt társaság úgy vásárolt vállalati követeléseket, hogy erre nem volt engedélye a felügyelettől.

Egy követeléscsomag, több esztendőn át évente egy követelés vagy egy évben két követelés megvásárlása már üzletszerű pénzügyi szolgáltatási tevékenységnek minősülhet – áll a jegybank közleményében.

Az MNB már 2015-ben több mint négyszáz pénzügyi intézményt kötelezett rendkívüli adatszolgáltatásra az eladott követelésekről, több ezer engedményezési ügyletet és követelésvásárlót ellenőrzött, számos piacfelügyeleti eljárást indított. Ennek eredményeképp 2016-tól több felügyeleti intézkedést hozott, a jogosulatlan követelésvásárlókra vonatkozó vizsgálatsorozat végéig 500 millió forint bírságot szabott ki és számos büntetőfeljelentést tett.

A jegybank továbbra is folyamatosan figyeli a követelésvásárlókat, indokolt esetben pedig meghozza a szükséges intézkedéseket.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×