eur:
392.5
usd:
365.82
bux:
66629.59
2024. április 26. péntek Ervin

A magyar óriásponty 800 ezer forintot ér - nyomozott utána a Nébih

Az egyik közösségi oldalon figyelt fel a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Állami Halőri Szolgálata (ÁHSZ) arra a posztra, amely szerint egy kapitális tőpontyot illegálisan telepíthettek át egy Pest megyei horgásztóba. A feketepiacon csaknem 1 millió forint eszmei értékű pontyóriást többek között sajátos pikkelyrajzolat-rendellenessége segített azonosítani.

Egy ismert közösségi oldalon megjelent írások és fényképek tanúsága szerint egy Heves megyei természetes vizünkből 2016. októberében kifogott, majd a vízbe visszaengedett 28 kg-os pontyot 2018. április 8-án már egy Pest megyei horgásztóból fogták ki ismét, immár 31,9 kg súlyban.

A kapitális egyedet a farok alatti úszó felett található, sajátos pikkelyrajzolat-rendellenesség alapján tudta beazonosítani a Nébih ÁHSZ - olvasható a Nébih oldalán.

Az eljárás során az ÁHSZ szakértő bevonásával tovább vizsgálta az azonosságot, valamint a pontyóriás eszmei értékét az illegális élőhal-kereskedelemben. A szakértő 4 kulcsbélyeg – a testmagasság/testhossz index, és az oldalvonalon található pikkelyszám – alapján teljes bizonyossággal kizárta annak lehetőségét, hogy a különböző vizeken eltérő időpontban készített fotók két különböző példányt mutatnának be. A tőponty halgazdálkodási értékét 31.900 Ft-ban, míg feketepiaci értékét 800.000 Ft körül állapította meg.

A Nébih az érintett Pest megyei bányatónál helyszíni ellenőrzést is tartott, melynek során több szabálytalanságra is fény derült. A halgazdálkodásra jogosulttal szemben eljárás indult, a többszörös szabálysértő tetemes bírságra számíthat.

Címlapról ajánljuk
Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Tíz év óta először látogatott német államfő Törökországba, miután az elmúlt években a két ország közötti kapcsolatok meglehetősen hűvössé váltak. A látogatás sikere érdekében azonban Frank-Walter Steinmeier még a törökök nemzeti ételét, a Németországban is kedvelt kebabot is bevetette.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×