eur:
393.51
usd:
368
bux:
66334.65
2024. április 24. szerda György
Nyitókép: Pixabay

Szerkezeti változás történhet a gazdaságban

Kevésbé lesz negatív a 2014-2020-as uniós költségvetési ciklus lezárásának gazdasági hatása, mint a korábbi ciklusé - mondta a jegybank igazgatója az InfoRádóban az újrainduló Párbeszéd a gazdaságról című magazinban.

A jelenleg is zajló 2014-2020-as uniós költségvetési ciklus zárása nem okoz majd olyan mértékű ideiglenes visszaeséseket a gazdaságban, mint az előző ciklus utáni átmenet 2016-ban – közölte Baksay Gergely, a Magyar Nemzeti Bank igazgatója az InfoRádió Párbeszéd a gazdaságról című műsorában.

Szemben az előző ciklussal, most nem az időszak végén, 2021-22-ben lesznek az igazán nagy kifizetések, hanem 2018-20-ban kifizetik a támogatások zömét. Gyakorlatilag minden pályázatot meghirdettek és ezek a projektek elindulhatnak. Ebből következően 20211-22-ben fokozatosabb csökkenésre számítunk, ezután ismét egy enyhe emelkedés következhet. Akkora lassulásra, mint amilyen 2016-ban volt, nem számítunk" - mondta Baksay Gergely.

A jegybank igazgatója szerint jelenleg kedvező konjunkturális helyzet van Magyarországon.

Az MNB képviselője egyetértett beszélgetőtársával, a Portfolió elemzőjével, aki szerint

a megfelelő gazdaságfejlesztési intézkedések segítik a gazdaság önálló növekedését.

A műsorban Weinhardt Attila elmondta: "ha nem útépítésekre szórjuk ki a pénzt, hanem a vállalatok innovációs és más olyan fejlesztéseire adjuk oda, amelyekből a vállalatok szintet tudnak lépni és hosszú távon működni tudnak, akkor bekövetkezhet egy szerkezeti változás és a gazdaság kínálati oldalának átrendeződése".

Az elemző hozzátette:

továbbra sem ismert, hogy a jövőben rendelkezésre álló európai uniós forrásokat pontosan milyen elosztási képlet alapján határozzák meg,

és hogy ebben mekkora súllyal szerepelnek majd a szociális, társadalmi dimenziók, vagy éppen a jogállamiság kérdése.

A teljes beszélgetést szerda este a Párbeszéd a gazdaságról című magazinban hallgathatják meg 19 órától. A korábbi adásokat itt megnézhetik.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×