eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Véglegesítették a döntést, amely szerint fel kell tüntetni a kávé rákkeltő kockázatát Kaliforniában

Egy kaliforniai bíró hétfőn véglegesítette korábbi döntését, amely szerint a szövetségi államban működő kávéforgalmazóknak fel kell hívniuk a fogyasztók figyelmét a kávé rákkeltő kockázatára a pörkölési folyamatban keletkező mérgező anyagok miatt.

Elihu Berle bíró indoklása szerint a Starbucks és más cégek nem tudták bizonyítani, hogy a kávéfogyasztás jótékony hatásai felülírják a kávépörkölés folyamán keletkező karcinogén anyag jelenlétéből eredő kockázatot. A Los Angeles-i bíró márciusban gyakorlatilag ugyanezt az írásos döntést hozta.

Az egészségre káros anyagok kutatását és oktatását célul kitűző nonprofit szervezet (Council for Education and Research on Toxics, CERT) még 2010-ben perelt be mintegy kilencven kávéforgalmazót, köztük a Starbucks céget azzal a váddal, hogy megsértik Kalifornia állam törvényeit, amelyek megkövetelik a vállalatoktól, hogy figyelmeztessék fogyasztóikat a termékeikben lévő daganatkeltő hatású anyagokra.

Az egyik ilyen az akrilamid, amely az élelmiszerek és az italok hőkezelése során keletkezik a szénhidrátok, telítetlen zsírsavak, aszkorbinsavak vagy származékaik reakciója eredményeként.

A kávéipar szerint azonban a vegyület jelentéktelen, nem egészségkárosító mennyiségben van jelen a kávéban, amelyet ezáltal ki kell vonni a törvény hatálya alól, mivel az akrilamid egy természetes folyamat következménye a pörköléskor.

A mostani döntés nyomán a kávéipar vagy elkezdi feltüntetni a termékei címkéin a karcinogén anyagot, vagy kivonja azt belőlük, ahogy évekkel ezelőtt a burgonyaszirom-gyártók tették, miután a CERT pert indított ellenük.

A civilszervezet jogi képviselője, Raphael Metzger reményei szerint sikerül megegyezni a nyolc éve húzódó ügyben. Amennyiben nem születik megállapodás, a kávéforgalmazóknak súlyos bírsággal kell számolniuk.

Berle márciusi ítéletét követően az amerikai Nemzeti Kávétársaság (NCA) annak a véleményének adott hangot, hogy a rákkeltő figyelmeztetés nem fog javítani a közegészségügyi állapotokon. Mint fogalmaztak: "félrevezető lenne a rákkeltő figyelmeztetés feliratozása. Az amerikai kormány saját étkezési irányelveiben megfogalmazódik, hogy a kávé az egészséges életmód része lehet".

Az elmúlt években számos tanulmány a kávézás egészségre előnyös hatásait mutatta ki, sőt 2016-ban a Egészségügyi Világszervezet (WHO) Nemzetközi Rákkutató Ügynöksége levette a kávét a karcinogén anyagok listájáról.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×