INFORÁDIÓ 

2018. május 25. péntek
Orbán

Uniós megújulás: Németországban nap-, Spanyolországban szélerőmű

Infostart / InfoRádió - Sipos Ildikó
Európa legalább 100 milliárd dollárt megtakaríthatott volna, ha nem oda telepít naperőművet, ahol nem süt a nap, és oda épít szélerőmű parkot, ahol fúj a szél.

A davosi Világgazdasági Fórumra készült tanulmány szerint a 2015-ben elért megújuló villamosenergia-termelést 100 milliárd dollárral kisebb beruházással is el lehetett volna érni. Kovács Csaba, a KPMG energetikai szektorért felelős partnere az InfoRádiónak azt mondta, Európában egységes célkitűzés van az energiapolitikában, de a tagállamok nemzeti hatáskörben más és más irányban indulnak el a megvalósításában.

Példának megemlítette, hogy Németországban rohamtempóban kezdődött el a napelemek telepítése, míg a napsütötte Spanyolországban inkább a szélerőművek építésébe fogtak. Az egyes megoldások alkalmazását nagyban befolyásolja, hogy mennyire megújulóbarát egy tagállam szabályozása, mennyire ösztönzik a beruházásokat, és még fontosabb, hogy az ország háttéripara mennyire tudja kiszolgálni az adott technológiát.

Amikor a megújuló energiatermelésének a támogatása megkezdődött, akkor a szélalapú energiatermelés sokkal előrébb járt, mint a napenergia-termelés.

„Először inkább az olcsó, szárazföldi szélerőművek kezdtek teret nyerni,

és csak később, amikor a napelemek fajlagos gyártási költsége drasztikusan leesett, akkor indult el egy fejlesztés a napelemek irányában” – mondta Kovács Csaba, és hozzátette, Spanyolország és Németország is erős a szélturbina gyártásában, utóbbi a napelemek előállításában is jeleskedik, de a kínai termeléssel szemben hátrányba kerülnek az európai országok.

Kapcsolódó hang

Kína szorongatja az európai megújuló energiatermelést
 


A címlapról ajánljuk