eur:
393.82
usd:
365.06
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Uniós megújulás: Németországban nap-, Spanyolországban szélerőmű

Uniós megújulás: Németországban nap-, Spanyolországban szélerőmű

Európa legalább 100 milliárd dollárt megtakaríthatott volna, ha nem oda telepít naperőművet, ahol nem süt a nap, és oda épít szélerőmű parkot, ahol fúj a szél.

A davosi Világgazdasági Fórumra készült tanulmány szerint a 2015-ben elért megújuló villamosenergia-termelést 100 milliárd dollárral kisebb beruházással is el lehetett volna érni. Kovács Csaba, a KPMG energetikai szektorért felelős partnere az InfoRádiónak azt mondta, Európában egységes célkitűzés van az energiapolitikában, de a tagállamok nemzeti hatáskörben más és más irányban indulnak el a megvalósításában.

Példának megemlítette, hogy Németországban rohamtempóban kezdődött el a napelemek telepítése, míg a napsütötte Spanyolországban inkább a szélerőművek építésébe fogtak. Az egyes megoldások alkalmazását nagyban befolyásolja, hogy mennyire megújulóbarát egy tagállam szabályozása, mennyire ösztönzik a beruházásokat, és még fontosabb, hogy az ország háttéripara mennyire tudja kiszolgálni az adott technológiát.

Amikor a megújuló energiatermelésének a támogatása megkezdődött, akkor a szélalapú energiatermelés sokkal előrébb járt, mint a napenergia-termelés.

„Először inkább az olcsó, szárazföldi szélerőművek kezdtek teret nyerni,

és csak később, amikor a napelemek fajlagos gyártási költsége drasztikusan leesett, akkor indult el egy fejlesztés a napelemek irányában” – mondta Kovács Csaba, és hozzátette, Spanyolország és Németország is erős a szélturbina gyártásában, utóbbi a napelemek előállításában is jeleskedik, de a kínai termeléssel szemben hátrányba kerülnek az európai országok.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Hét órán belül két késelés Londonban - képek

Hét órán belül két késelés Londonban - képek

Alig terjedt el a brit közösségi médiában egy londoni vonaton történt, brutális késelésről szóló videó, pár órával később egy metróállomásról jelentettek hasonló támadást. A késes támadások korábban bűnbandák vagy tinédzserek leszámolásaira voltak jellemzők.

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×